4 Minutės
Skaidulinių medžiagų reikšmės suvokimas
Skaidulinės medžiagos yra esminė subalansuotos mitybos dalis. Jas gausime valgydami viso grūdo produktus, vaisius, daržoves, ankštinius augalus ir riešutus. Skaidulos palaiko gerą virškinimo sistemos veiklą, širdies sveikatą ir padeda išlaikyti metabolinę pusiausvyrą. Pasaulio sveikatos organizacijos ir tokios agentūros kaip Didžiosios Britanijos NHS rekomenduoja suaugusiesiems suvartoti ne mažiau kaip 30 gramų skaidulų per dieną. Vaikams ir paaugliams reikalinga mažiau, atsižvelgiant į jų mažesnį kūno svorį ir kitus mitybos poreikius.
Nors šios rekomendacijos aiškios, dauguma žmonių Jungtinėje Karalystėje ir visame pasaulyje nesuvartoja pakankamai skaidulinių medžiagų. Šią problemą didina itin perdirbtų produktų (IPM) populiarumas – jų sudėtyje paprastai gausu cukraus, druskos ir nesveikų riebalų, bet labai mažai skaidulų ir būtinųjų mikroelementų. Šiuo metu IPM sudaro daugiau nei pusę vidutinio suaugusiojo suvartojamų kalorijų JK, o tarp paauglių šis rodiklis siekia net du trečdalius. Kai IPM užima didžiąją dalį raciono, natūralūs, skaidulingi maisto šaltiniai išstumiami, o tai lemia mažesnį skaidulų kiekį ir didesnę sveikatos riziką.
Ką reiškia „Fibermaxxing”?
Didėjant susidomėjimui skaidulų nauda, internete paplito nauja tendencija – „fibermaxxing“. Šalininkai kviečia vartoti itin didelius skaidulų kiekius, dažnai naudojant papildus ar skaidulų miltelius. Nors supratimas apie skaidulų vertę svarbus, specialistai įspėja, kad perdėtas skaidulų vartojimas gali būti kenksmingas.
Skirtingai nei subalansuotas natūralių skaidulių šaltinių įtraukimas į mitybą, „fibermaxxing“ gali išstumti kitus svarbius makroelementus – baltymus ir sveikuosius riebalus. Moksliniai duomenys apie didesnių nei 40 gramų skaidulų kasdienį vartojimą yra riboti. Kai kurie siūlo per dieną suvartoti net 50–100 gramų, tačiau tyrimų apie ilgalaikes pasekmes žmonėms nėra. Be to, staigus ar per didelis skaidulų kiekio padidėjimas, ypač naudojant papildus, gali sukelti nemalonių virškinimo simptomų: pilvo pūtimą, spazmus, užkietėjimą bei dujų kaupimąsi. Dažniausiai tai nutinka skaidulas padidinus per greitai arba per mažai vartojant skysčių.

Galimas neigiamas poveikis maistinių medžiagų pasisavinimui
Kita rizika – skaidulų sandara gali trukdyti įsisavinti svarbius mikroelementus, tokius kaip geležis ir kalcis, taip pat kitus energijai ir organizmo funkcijoms reikalingus makroelementus. Ši problema ypač aktuali žmonėms, kurių mityba ribota arba kurių maistinių medžiagų poreikis padidėjęs.
Sveikatai naudingi skaidulų kiekiai
Svarbu pabrėžti, kad rekomenduojamas – bet ne per didelis – skaidulų kiekis yra esminis gerai sveikatai. Tinkama skaidulų dozė palaiko sveiką virškinimą, padeda išvengti užkietėjimo ir sumažina riziką susirgti uždegiminėmis žarnyno ligomis.
Tirpios skaidulos, kurių gausu avižose, pupelėse ir vaisiuose, padeda kontroliuoti gliukozės kiekį kraujyje – tai ypač svarbu rizikos grupei priklausantiems 2 diabeto atvejais. Jos taip pat mažina blogąjį (MTL) cholesterolį bei riziką susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis. Skaidulų turintis maistas ilgam suteikia sotumo jausmą, todėl padeda natūraliai reguliuoti apetitą ir kontroliuoti svorį. Šie privalumai pagrįsti daugybe mokslinių tyrimų.
Pasirodo vis daugiau duomenų, kad turtinga skaidulomis mityba mažina įvairių vėžio rūšių, ypač storosios žarnos, riziką – greičiausiai dėl geresnės žarnyno sveikatos ir efektyvesnio toksinų šalinimo. Maksimalią naudą pasieksime palaipsniui didindami skaidulų kiekį natūraliuose produktuose ir vengdami papildų ar perteklinio skaidulų kiekio perdirbtuose gaminiuose.

Kaip saugiai pasiekti rekomenduojamą skaidulų kiekį?
Daugumai žmonių kasdienį skaidulų tikslą galima pasiekti paprastais ir tvariais mitybos pokyčiais: rinktis viso grūdo duoną ar kruopas, nevalyti vaisių ar daržovių žievelių, įtraukti ankštinius (lęšiai, pupelės) ir užkandžiauti natūraliais riešutais bei sėklomis. Svarbiausia – šie pokyčiai neturėtų sumažinti kitų svarbių maisto grupių ar maistinių medžiagų vartojimo, užtikrinant visavertę ir subalansuotą mitybą.
Mokslininkų bendruomenė sutaria, kad daugumai žmonių naudinga padidinti skaidulų kiekį, tačiau svarbiausia – saikas. Kol nėra pakankamai duomenų apie „fibermaxxing“ ilgalaikį poveikį, patariama vadovautis patikimomis gairėmis ir prioritetą teikti natūraliems maisto šaltiniams.
Išvada
Skaidulinės medžiagos neabejotinai būtinos gerai sveikatai, tačiau kraštutiniai būdai nėra reikalingi ir gali būti net žalingi. „Fibermaxxing“ tendencija iliustruoja, kiek lengvai sveikatos mados gali nukrypti nuo moksliškai pagrįsto, subalansuoto požiūrio į mitybą. Rinkitės įvairią, augaliniais produktais turtingą mitybą ir atsižvelkite į visus organizmo poreikius. Jūsų virškinimo sistema – ir bendra savijauta – labiausiai laimės pasirinkus pagrįstą, įrodymais paremtą skaidulų vartojimą.
Šaltinis: theconversation

Komentarai