Ilgalaikė mityba susijusi su lėtesniu multimorbidumo kaupimusi: 15 metų Švedijos kohortos tyrimas

Ilgalaikė mityba susijusi su lėtesniu multimorbidumo kaupimusi: 15 metų Švedijos kohortos tyrimas

0 Komentarai Ieva Grigaitė

8 Minutės

Santrauka ir reikšmė

15 metų trukmės longitudinalinis tyrimas, apėmęs daugiau nei 2 400 vyresnio amžiaus suaugusiųjų Švedijoje, siejo ilgalaikes mitybos tendencijas su tuo, kaip greitai su amžiumi kaupiasi lėtinės ligos. Publikuotas žurnale Nature Aging ir vadovaujamas Karolinska Institutet mokslininkų, tyrimas rodo, kad mitybos modeliai, turtingi daržovėmis, vaisiais, neskaldytais grūdais, riešutais, ankštinėmis kultūromis ir nesočiaisiais riebalais, yra susiję su lėtesniu multimorbidumo — ypač širdies ir kraujagyslių ligų bei demencijos — kaupimusi. Priešingai, mityba, kurioje dominuoja raudona ir perdirbta mėsa, rafinuoti grūdai bei cukrumis saldintos gėrimai — empirinis prouždegiminis modelis — buvo susijusi su greitesniu lėtinių susirgimų kaupimu. Šie rezultatai pabrėžia mitybą kaip koreguojamą, visuotinį rizikos veiksnį, turintį įtakos su amžiumi susijusiam ligų naštai ir sveikos gyvenimo trukmei.

Tyrimo dizainas: kas buvo tiriama ir kaip atlikta analizė

Tyrime buvo stebimi kiek daugiau nei 2 400 bendruomenėje gyvenančių vyresnio amžiaus asmenų Švedijoje 15 metų laikotarpiu, derinant pakartotinius mitybos vertinimus su medicininiais įrašais ir registrų duomenimis, kad būtų kiekybiškai įvertintas lėtinių ligų atsiradimas ir kaupimasis. Vietoje koncentracijos į atskiras ligas, tyrėjai matavo multimorbidumą: lėtinių susirgimų sutapimą arba nuoseklų kaupimąsi per skirtingas organų sistemas. Tyrimas palygino keturis mitybos indeksus, atspindinčius skirtingus suvartojimo modelius: MIND, AHEI, AMED ir EDII.

  • MIND (Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay): hibridinis mitybos modelis, pabrėžiantis smegenims naudingus maisto produktus, tokius kaip lapinės daržovės, uogos, neskaldyti grūdai ir žuvis.
  • AHEI (Alternative Healthy Eating Index): rodiklis, atspindintis atitikimą mitybos komponentams, susijusiems su bendro pobūdžio mažesne lėtinių ligų rizika.
  • AMED (Alternative Mediterranean Diet): Viduržemio jūros tipo mitybos vertinimo sistema, pritaikyta Vakarų mitybos įpročiams.
  • EDII (Empirical Dietary Inflammatory Index): indeksas, apskaičiuojantis, kiek mityba yra pro- arba priešuždegiminė, remiantis konkrečiomis maisto grupėmis.

Dalijimosi į tyrimo grupes dalyvių mitybos buvo įvertintos pagal šiuos indeksus ir susietos su lėtinių ligų kaupimosi trajektorijomis tokiose srityse kaip širdies ir kraujagyslių sistemos, neurologinės (demencijos) ir raumenų bei kaulų ligos. Analizės buvo pakoreguotos pagal svarbius kintamuosius, tokius kaip amžius, lytis, išsilavinimas, rūkymas, fizinis aktyvumas ir pradinė sveikatos būklė.

Pagrindiniai rezultatai: kurios būklės buvo paveiktos

Dalyviai, labiau laikęsi trijų sveikesnių indeksų (MIND, AHEI, AMED), per 15 metų stebėjimo laikotarpį patyrė lėtesnį kumuliatyvinį lėtinių ligų augimą. Apsauginis ryšys buvo stipriausias širdies ir kraujagyslių ligoms ir demencijos susijusiems diagnozėms. Priešingai, EDII, atspindintis pro-uždegiminį mitybos modelį, kuriam būdinga raudona ir perdirbta mėsa, rafinuoti grūdai ir cukrumis saldinti gėrimai, buvo susijęs su greitesniu lėtinių ligų kaupimu.

Svarbu pažymėti, kad apsauginiai ryšiai buvo specifiniai: mitybos modeliai, susiję su lėtesniu multimorbidumu, šioje kohortoje reikšmingai nesulėtino daugiausia su raumenimis ir kaulais susijusių sutrikimų progresavimo. Tai rodo, kad nors mityba daro stiprią įtaką vaskuliniams ir neurodegeneraciniams procesams, jos poveikis raumenų ir kaulų senėjimui gali būti mažiau tiesioginis arba reikalauti kitokio požiūrio į mitybą ir gyvenimo būdą.

Kaip teigia bendraautorius Adrián Carballo-Casla, postdoktorantūros tyrėjas Aging Research Centre, Neurobiologijos, slaugos ir visuomenės skyriuje, Karolinska Institutet: 'Mūsų rezultatai parodo, kokia svarbi mityba, lemiant multimorbidumo raidą senstančiose populiacijose.'

Biologiniai mechanizmai ir mokslinis kontekstas

Yra pagrįstos biologinės sąsajos, kurios sieja mitybos kokybę su lėtesniu su amžiumi susijusių ligų kaupimusi. Dietos, turinčios daug daržovių, neskaldytų grūdų, riešutų, ankštinių kultūrų ir nesočiųjų riebalų, aprūpina antioksidantais, skaidulomis, polifenoliais ir būtinosiomis riebalų rūgštimis, kurios palaiko kraujagyslių sveikatą, mažina sisteminį uždegimą ir gerina metabolinį profilį. Šie mechanizmai yra svarbūs tiek širdies ir kraujagyslių ligoms, tiek neurodegeneracijai, kur vaskulinė disfunkcija, oksidacinis stresas ir lėtinis uždegimas yra pagrindiniai veiksniai.

Priešingai, pro-uždegiminės dietos — turinčios daug perdirbtos mėsos, rafinuotų angliavandenių ir cukrumis saldintų gėrimų — skatina endotelio disfunkciją, atsparumą insulinui ir uždegiminių žymenų, tokių kaip C reaktyvinis baltymas ir interleukinai, padidėjimą. Per dešimtmečius šie procesai gali pagreitinti aterosklerozę, smegenų kraujagyslių pažeidimus ir neurouždegimą, taip padidindami širdies ligų ir demencijos riziką bei spartindami komorbidumų kaupimąsi.

Iš epidemiologinės perspektyvos tyrimas papildo augantį įrodymų kiekį, siejantį Viduržemio jūros tipo ir DASH kilmės mitybos modelius su sumažėjusia demencijos ir širdies įvykių rizika. Tyrimo naujovė — analizė multimorbidumo trajektorijų vietoje atskirų galutinių taškų, kas suteikia holistiškesnį vaizdą, kaip mityba formuoja sveikatos trukmę (healthspan) — gyvenimo laikotarpį be lėtinių ligų.

Pasekmės visuomenės sveikatai ir klinikinėje praktikoje

Šie rezultatai turi tiesioginių pasekmių visuomenės sveikatos žinutėms, prevencinei medicinai ir klinikiniams nurodymams vyresnio amžiaus asmenims. Svarbiausios išvados:

  • Skatinti visavertės mitybos modelius: visuomenės sveikatos strategijos, skatinančios didesnį daržovių, vaisių, neskaldytų grūdų, riešutų, ankštinių kultūrų ir nesočiųjų riebalų (alyvuogių aliejus, riebios žuvys, tam tikri sėklų produktai) vartojimą, greičiausiai sumažins ilgalaikę širdies ir kraujagyslių bei demencijos naštą.
  • Sumažinti pro-uždegiminių maisto produktų vartojimą: politikos priemonės ir konsultavimas, ribojantys perdirbtą bei raudoną mėsą, rafinuotus grūdus ir cukrumis saldintus gėrimus, gali mažinti uždegimu grindžiamą ligų kaupimąsi.
  • Tikslingos rekomendacijos vyresniems suaugusiesiems: nors dauguma mitybos gairių jau atitinka sveikesnius indekso principus, gydytojai gali panaudoti šiuos rezultatus, kad prioritetizuotų mitybos konsultavimą kaip esminę geriatrijos ir multimorbidumo prevencijos dalį.

Tyrėjai pažymi svarbias interpretacijos ribas. Tai yra stebimas kohortinis tyrimas: asociacijos neįrodo priežasčių ir likutinė konfondacija dėl socioekonominių ar gyvenimo būdo veiksnių gali išlikti nepaisant korekcijų. Mitybos vartojimas buvo savarankiškai praneštas, todėl galimas matavimo klaidų poveikis. Tačiau stipriosios pusės apima ilgametį stebėjimą, pakartotinius vertinimus ir kelių patvirtintų mitybos indeksų naudojimą.

Tyrimą finansavo Švedijos mokslo taryba (VR) ir Švedijos sveikatos, darbo ir gerovės mokslo taryba (FORTE), tarp kitų. Tyrėjai praneša apie interesų konfliktų nebuvimą.

Ateities tyrimų kryptys

Autoriai identifikuoja du pagrindinius tolimesnius žingsnius. Pirma, patikslinti ir prioritetizuoti konkrečias dietines rekomendacijas ir sveikesnių modelių komponentus, kurie stipriausiai prognozuoja išsaugotą pažinimo ir širdies bei kraujagyslių sveikatą. Ar tai skaidulos, nesočieji riebalai, fitocheminės medžiagos ar tam tikri maisto deriniai, lemia naudą? Antra, nustatyti vyresnių suaugusiųjų pogrupius, kurie labiausiai naudotųsi tikslinėmis mitybos intervencijomis, stratifikuojant pagal amžių, lytį, psichosocialinę padėtį ir esamas lėtines ligas. Pereiti nuo stebimųjų įrodymų prie atsitiktinių maisto intervencijų tyrimų vyresnėse populiacijose bus būtina norint nustatyti priežastinius ryšius ir kiekybiškai įvertinti tikėtiną sveikų gyvenimo metų prieaugį.

Be to, mitybos epidemiologijos integravimas su molekuliniais biomarkeriais (uždegimas, metabolomika, vaskulinė vaizdavimo diagnostika) gali išaiškinti biologinius kelius ir padėti kurti personalizuotas mitybos strategijas sveikos gyvenimo trukmės pailginimui.

Ekspertų įžvalgos

Dr. Maria López, mitybos epidemiologijos profesorė (fiktyvi), Barselonos universitetas, komentuoja: 'Šis tyrimas pabrėžia svarbią tezę: mitybos modeliai yra svarbiau už pavienius maisto produktus. Klinikinėje praktikoje pokytis nuo ribojančių taisyklių link visavertės, mažai perdirbtų produktų turinčios mitybos akcentavimo gali būti veiksmingesnis ir tvaresnis vyresnio amžiaus asmenims. Svarbu, kad ryšys su multimorbidumu reiškia: mityba veikia ne tik vieną ligą, bet bendrą senėjimo trajektoriją. Nors atsitiktinių imčių tyrimai vyresnėse populiacijose yra sudėtingi, pragmatiškos intervencijos, integruojančios mitybos konsultavimą su socialine ir elgesio parama, turi didelį potencialą paversti šiuos stebimuosius rezultatus realiais sveikatos laimėjimais.'

Dr. López taip pat pabrėžia socialinius determinatus: 'Prieiga prie šviežių produktų, finansiniai ištekliai ir socialinė parama yra esminiai, kad vyresnio amžiaus asmenys galėtų perimti šias dietas. Politikos priemonės, gerinančios maisto prieinamumą ir įperkamybę, bus svarbus papildymas klinikiniams patarimams.'

Praktinės rekomendacijos vyresnio amžiaus žmonėms

Remiantis tyrimu ir platesniais įrodymais, kasdienėje veikloje galima integruoti šiuos praktinius žingsnius:

  • Padidinkite daržovių ir vaisių kiekį: daugelyje valgių siekite, kad bent pusę lėkštės sudarytų daržovės ir vaisiai; kai įmanoma, pirmenybę teikite lapinėms daržovėms ir uogoms.
  • Rinkitės neskaldytus grūdus (avižos, miežiai, rudieji ryžiai, viso grūdo produktai) vietoje rafinuotų grūdų.
  • Reguliariai įtraukite riešutus, ankštines kultūras ir sėklas kaip baltymų ir skaidulų šaltinį.
  • Keiskite sviestą ir kietus riebalus į nesočiuosius riebalus, pvz., alyvuogių aliejų, ir vartokite riebias žuvis (lašiša, skumbrė) kai įmanoma.
  • Apribokite perdirbtą ir raudoną mėsą, sumažinkite cukrumis saldintų gėrimų ir stipriai rafinuotų užkandžių vartojimą.
  • Derinkite mitybos pokyčius su reguliariu fiziniu aktyvumu, rūkomis atsisakymu ir socialine įsitraukimu — visa tai palaiko sveiką senėjimą.

Išvados

Šis ilgo laikotarpio Švedijos kohortos tyrimas papildo tvirtus įrodymus, kad mitybos modeliai daro įtaką tam, kaip lėtinių ligų našta kaupiasi senstant. Dietos, kuriose vyrauja daržovės, neskaldyti grūdai, riešutai, ankštinės kultūros ir nesočiosios riebalų rūgštys, buvo susijusios su lėtesniu multimorbidumo tempu, ypač širdies ir kraujagyslių ligų bei demencijos atvejais. Priešingai, pro-uždegiminis modelis, kuriame daug raudonos ir perdirbtos mėsos, rafinuotų grūdų ir saldžių gėrimų, pagreitino ligų kaupimąsi. Nors tai stebimųjų duomenų analizė, rezultatai sustiprina pagrindimą visuomenės ir klinikinių strategijų skatinti visaverčią, priešuždegiminę mitybą, siekiant pratęsti sveikos gyvenimo trukmę ir sumažinti su senėjimu susijusios ligų naštą visuomenei. Ateities darbai turėtų prioritetizuoti atsitiktinių imčių intervencijas, biomarkerių pagrindu vykdomus mechanistinius tyrimus ir teisingas politikos priemones, leidžiančias vyresnio amžiaus žmonėms prieiti prie sveikesnio maisto.

Šaltinis: sciencedaily

„Mane domina visa, kas susiję su mokslu, sveikata, kosmosu ir naujienomis. Mano tekstai – įvairūs, bet visada pagrįsti faktais.“

Komentarai

Palikite komentarą