3 Minutės
Dietos pasirinkimo svarba demencijos prevencijoje
Nauja, plataus masto studija, vadovaujama Yonsei universiteto Pietų Korėjoje mokslininkų, pateikė įtikinamų įrodymų, kad keturių konkrečių sveikų mitybos modelių laikymasis gali reikšmingai sumažinti demencijos riziką – ligos, kuri kasmet paliečia milijonus žmonių visame pasaulyje. Kadangi visuomenė sensta, demencijos prevencija tampa itin svarbi visuomenės sveikatos srityje, o specialistai siekia išryškinti modifikuojamus rizikos veiksnius, kuriuos galima keisti kasdieniame gyvenime.
Tyrimo eiga: mitybos įpročių ir demencijos stebėjimas per laiką
Tyrėjai išanalizavo 131 209 suaugusiųjų (40–69 metų amžiaus) išsamios mitybos duomenis, naudodamiesi didžiule visuomenės sveikatos duomenų baze. Dalyvių mityba buvo įvertinta pagal keturis žinomus mitybos modelius: Viduržemio jūros dietos laikymosi klausimyną (MEDAS), „MIND“ dietą, sudarytą kognityvinės sveikatos stiprinimui, Rekomenduojamų maisto produktų balą (RFS) ir Alternatyvų sveikos mitybos indeksą (AHEI). Vidutinė stebėjimo trukmė siekė 13,5 metų, todėl tyrėjai galėjo patikimai įvertinti ilgalaikį mitybos įtakos demencijos pradžiai ryšį.
Tyrimo metu nustatyta, kad dalyviai, nuosekliai laikęsi bet kurios iš keturių sveikų mitybos strategijų, demencijos riziką sumažino net 21–28 %, lyginant su žemos laikymosi grupėmis. Aiškiausias poveikis matytas tarp aukščiausius Rekomenduojamų maisto produktų balus surinkusių žmonių, kiek mažesnis – sekusiems „MIND“ dieta, kuri specialiai sukurta pažintinės sveikatos palaikymui ir Alzheimerio prevencijai.
Mitybos sukeltas uždegimas ir smegenų sveikata
Kita vertus, naudodamiesi Energijos koreguotu mitybos uždegimo indeksu (EDII), tyrėjai taip pat vertino mitybos uždegiminį potencialą. Daugiau apdoroto maisto, raudonos mėsos ir keptų produktų gausios mitybos, turėjusios aukštesnį EDII balą, buvo susietos su net 30 % didesne demencijos rizika. Tai pagrindžia nuomonę, kad nuolatinis uždegimas, kurį gali skatinti nesveika mityba, spartina neurodegeneracinius procesus, lemiančius demenciją.
Visos keturios rekomenduojamos mitybos strategijos pabrėžia pilno grūdo produktų, daržovių, vaisių, riešutų, žuvies ir paukštienos vartojimą. Priešingai, rekomenduojama riboti arba vengti raudonos ir perdirbtos mėsos, riebių pieno produktų bei kepto maisto. Ekspertai mano, kad šios antioksidantų ir priešuždegiminių medžiagų turtingos maisto grupės gali padėti apsaugoti smegenis nuo oksidacinio streso ir sustiprinti kognityvinį atsparumą senstant.

Poveikis įvairioms amžiaus, lyties ir kūno svorio grupėms
Sveikos mitybos nauda demencijos prevencijoje ryškiausia pasireiškė tarp vyresnio amžiaus žmonių ir moterų, taip pat skyrėsi priklausomai nuo kūno masės. Tai rodo, kad individualios ypatybės gali sąveikauti su mitybos įpročiais, darant įtaką smegenų sveikatai. Mokslininkai pabrėžia, kad šie rezultatai turėtų skatinti personalizuotų mitybos rekomendacijų taikymą didesnės rizikos grupėms.
„Atsižvelgiant į tai, kad vis dar nėra galutinio išgydymo būdo, mūsų tyrimo duomenys rodo, jog dieta, orientuota į bendrai aukštą kokybę ir priešuždegiminius produktus, gali būti perspektyvi demencijos prevencijos priemonė, ypač pažeidžiamiausioms visuomenės grupėms,“ – teigia tyrimo autoriai.
Platesnis kontekstas ir ateities kryptys
Nors demencijos rizikai įtakos turi genetiniai, gyvenimo būdo ir aplinkos veiksniai – pavyzdžiui, paveldimumas, fizinis aktyvumas ir miego kokybė – ši studija akcentuoja, kad mityba yra vienas lengviausiai kei čiamų rizikos veiksnių. Mokslininkai pašalino nemažai ankstesnių studijų trūkumų, tokių kaip vieno mitybos balo ar trumpalaikės stebėsenos duomenų naudojimas – čia lygintos kelios dietos ir dalyviai stebėti daugiau nei dešimtmetį.
Visgi, šiuo metu dar nėra galutinai įrodytas priežastinis ryšys, o tikslūs biologiniai mechanizmai dar nėra visiškai išaiškinti. Ateityje reikės daugiau tyrimų, kad būtų suprasta, kaip konkrečios maisto medžiagos veikia senstančias smegenis, bei kuriamos visuotinės visuomenės sveikatos gairės.
Išvada
Šis išskirtinis tyrimas pateikia tvirtų įrodymų, kad ilgalaikis sveikos, augaliniais produktais pagrįstos mitybos laikymasis gali reikšmingai sumažinti demencijos, įskaitant Alzheimerio ligą, riziką suaugusiems. Pasirinkę mitybą, kurioje gausu vaisių, daržovių, pilno grūdo produktų ir omega-3 riebiųjų rūgščių, žmonės ir bendruomenės jau šiandien gali žengti praktinius žingsnius savo kognityvinės sveikatos išsaugojimo link. Mokslui toliau tirinėjant mitybos ir smegenų ryšius, sveikos mitybos skatinimas taps viena pagrindinių priemonių pasaulinei kovai su demencija.
Šaltinis: sciencealert

Komentarai