L-Karnitinas sportinėje mityboje: nauda, rizikos ir polifenolių vaidmuo | Jaunt.lt – Mokslas, Sveikata, Visata ir Atradimai kasdien
L-Karnitinas sportinėje mityboje: nauda, rizikos ir polifenolių vaidmuo

L-Karnitinas sportinėje mityboje: nauda, rizikos ir polifenolių vaidmuo

2025-07-07
0 Komentarai Lukas Kavaliauskas

4 Minutės

L-Karnitinas sportinėje mityboje: kas svarbu žinoti?

L-karnitinas yra tapęs neatsiejama sportinės mitybos dalimi – reklamuojamas kaip priemonė gerinti fizinį pajėgumą ir spartinti atsistatymą po treniruočių. Šios medžiagos galima rasti įvairiuose maisto papilduose, baltymų mišiniuose bei energetiniuose gėrimuose. Tačiau, nors l-karnitinas vertinamas dėl galimo teigiamo poveikio, mokslininkai nuolat nagrinėja galimas jo rizikas sveikatai, ypač širdies ir kraujagyslių ligų kontekste. Naujausi tyrimai rodo, kad įtraukus į mitybą granatų vaisius, gausius polifenolių, galima sumažinti neigiamą papildų poveikį ir pasiekti sveikesnę balansą.

Kas yra L-karnitinas?

L-karnitinas – natūrali žmogaus organizme gaminama medžiaga, dažnai vadinama kvazivitaminu. Pagrindiniai jo gamybos organai yra kepenys, inkstai ir smegenys. Jau 1950-aisiais l-karnitinas buvo identifikuotas kaip vitaminas BT. Sveikame organizme ši medžiaga sintezuojama natūraliai, tad dažniausiai nereikia papildomos mitybos intervencijos. Vis dėlto, sportininkai ir ieškantys papildomo energijos šaltinio dažnai renkasi l-karnitino papildus – jie aiškiai žymimi produktų etiketėse. L-karnitino taip pat natūraliai yra mėsoje ir, šiek tiek mažiau, pieno produktuose. Lotyniškas žodis „carnis“ (reiškiantis „mėsa“) atspindi šios medžiagos gausą gyvūninės kilmės produktuose.

Nuo svarbaus maistinio komponento iki galimo sveikatos rizikos

Saikingai vartojamas l-karnitinas prisideda prie svarbių medžiagų apykaitos procesų, ypač – riebalų rūgščių pernašos į mitochondrijas energijos gamybai, kas itin svarbu ištvermės sportui. L-karnitinas, gaunamas iš natūralių šaltinių, pasižymi dideliu biologiniu prieinamumu – organizmas jį efektyviai pasisavina, todėl kontaktas su žarnyno mikrobiota yra minimalus.

Kitaip yra vartojant l-karnitino papildus: tik mažiau nei 20% šios medžiagos absorbuojama plonajame žarnyne, likusi dalis pasiekia storąją žarną. Būtent ten trilijonai mikroorganizmų pradeda metabolizuoti perteklių l-karnitino į trimetilaminą (TMA), kuris kraujotaka patenka į kepenis ir virsta TMAO (trimetilamino N-oksidu). Daugybė tyrimų sieja TMAO su didesne aterosklerozės, trombozės ir kitų širdies bei kraujagyslių ligų rizika.

Žarnyno mikrobiota: netikėtas rizikos veiksnys

Pavojų kelia ne pats l-karnitino molekulė, o jos sąveika su žarnyno mikroorganizmais. Moksliniai tyrimai, pavyzdžiui, atlikti Klivlando klinikoje, parodė, kad padidėję TMAO kiekiai kraujyje aiškiai siejasi su krešulių susidarymu bei kardiovaskuliniais įvykiais.

Verta paminėti, jog natūraliai organizme gaminamas ar su maistu gaunamas l-karnitinas pasisavinamas anksčiau, nei patenka į storąją žarną, todėl kelia minimalią grėsmę širdžiai. Dauguma rizikų kyla būtent iš papildų, kai nepasisavinta dalis stipriai veikia žarnyno mikrobiotą.

Granatų polifenoliai – mitybinis sprendimas

Quadram instituto (Noridžas, JK) laboratoriniai tyrimai analizavo, kaip mitybos pokyčiai gali neutralizuoti l-karnitino papildų keliamą pavojų. Mokslininkai kartu su žarnyno bakterijų kultūromis įvedė tiek l-karnitiną, tiek granatų ekstraktą, kuris yra stiprus polifenolių šaltinis.

Polifenolių poveikis mikrobinėms fermentacijoms

Granatai ypač gausūs ellagitaninų – polifenolinių junginių, pasižyminčių antioksidacinėmis, antimikrobinėmis ir priešuždegiminėmis savybėmis. Šie junginiai sunkiai virškinami viršutiniame virškinamajame trakte, todėl intaktiniai pasiekia storąją žarną ir ten tiesiogiai veikia mikrobiotą.

Quadram instituto komanda nustatė, kad esant dideliam ellagitaninų kiekiui, TMA susidarymas kartu su l-karnitinu reikšmingai sumažėja. Tai rodo, jog polifenoliai gali palankiai veikti žarnyno bakterijų metabolizmą ir sumažinti aterosklerozę skatinančio TMAO kiekį kraujyje.

Rekomendacijos sportininkams ir papildus vartojantiems

Šis atradimas atveria naujas galimybes sportininkams ir aktyviai gyvenantiems žmonėms: vartojant l-karnitino papildus, jų poveikį galima subalansuoti kartu į mitybą įtraukiant granatus, avietes ar graikinius riešutus, kuriuose gausu ellagitaninų. Tokia strategija padeda išgauti formos pagerėjimą, kartu mažinant riziką širdies sveikatai.

Kaip pažymi Quadram instituto tyrėjai, „tai, ką valgote kartu su papildais, gali iš esmės keisti jūsų sveikatą“. Be tiesioginių papildų, natūralus vaisių ir riešutų vartojimo didinimas papildomai teigiamai veikia metabolizmą ir kraujotaką dėl plačios bioaktyvių junginių įvairovės.

Nuolatiniai tyrimai ir ateities perspektyvos

Tyrėjai jau pradėjo klinikinius bandymus su žmonėmis, siekdami įvertinti, ar granatų ekstraktai realiomis sąlygomis taip pat efektyviai mažina TMAO susidarymą iš l-karnitino papildų. Šie tyrimai itin svarbūs norint patvirtinti laboratorijoje gautus rezultatus ir galėtų tapti pagrindu naujoms mitybos rekomendacijoms sportininkams.

Be sportinės mitybos srities, šie tyrimai akcentuoja žarnyno mikrobiotos reikšmę sprendžiant maisto papildų saugumą. Gilėjant žinioms apie žarnyno ir kitų sistemų ryšį, derinant l-karnitiną su polifenoliais galima geriau subalansuoti papildų naudą ir galimą žalą.

Išvada

L-karnitinas išlieka svarbi medžiaga raumenų energijai ir atstatymui, tačiau papildų pavidalu gali padidėti širdies problemų rizika dėl žarnyno bakterijų gaminamo TMAO. Naujausi tyrimai rodo, kad granatų polifenoliai, ypač ellagitaninai, efektyviai mažina šių žalingų metabolitų susidarymą. Sportininkams, fitneso entuziastams ir kiekvienam vartojančiam l-karnitiną verta įtraukti į racioną polifenolių gausių vaisių, tokių kaip granatai, uogos ir riešutai, siekiant sumažinti sveikatos riziką. Ateityje klinikiniai tyrimai padės tiksliau įvertinti, kaip geriausiai panaudoti šiuos mitybinius derinius saugesniam ir efektyvesniam papildų vartojimui.

Šaltinis: theconversation

„Man rūpi žmonių sveikata. Rašau apie naujausius tyrimus, gyvenimo būdą ir praktinius patarimus, kaip gyventi sveikiau.“

Komentarai

Palikite komentarą