3 Minutės
Pagrindas: Įdomus ryšys tarp maisto ir miego
Jau daugelį metų žmonės pastebi ryšį tarp vėlyvų užkandžių, ypač pieno produktų, tokių kaip sūris, ir neįprastų sapnų ar košmarų. Nors ši nuomonė paplitusi visuomenėje, mokslinių įrodymų, tiesiogiai siejančių tam tikrus maisto produktus su sapnų pasikeitimais, ilgą laiką buvo nedaug. Tačiau nauji tyrimai suteikia daugiau aiškumo, kaip mūsų vakariniai mitybos pasirinkimai gali realiai paveikti miego kokybę ir sapnų turinį.
Tyrimas: Mitybos, miego įpročių ir sapnų analizė
Kanados Monrealio universiteto neuro-mokslininko dr. Tore Nielsen vadovaujama mokslininkų komanda ištyrė, kaip dieta ir vakariniai valgymo įpročiai gali paveikti sapnus. Tyrime dalyvavo daugiau nei 1080 Kanados MacEwan universiteto psichologijos studentų, kurie užpildė išsamią internetinę apklausą. Dalyviai pateikė duomenis apie vakaro maisto pasirinkimus, bendrą mitybos pobūdį, miego režimą bei sapnų patirtis – tiek sapnų prisiminimo dažnumą, tiek ir košmarus.
Apklausos metu ypatingas dėmesys skirtas tam, ar dalyviai jaučia ryšį tarp maisto rūšies ar valgymo laiko prieš miegą ir sapnų ar miego kokybės. Nors tik 5,5% studentų tiesiogiai įvardijo tam tikrus maisto produktus kaip sapnų pokyčių priežastį, pieno produktai – ypač sūris – dažniausiai buvo kaltinami. Be to, dažnai minėti saldumynai ir desertai. Tarp pastebėjusių poveikį, 31% siejo keistus ar trikdančius sapnus su saldumynais, o 22% – su pieno produktais.
Žarnyno sveikata, jautrumas maistui ir sapnų sutrikimai
Išanalizavę apklausos duomenis, mokslininkai nustatė stiprų ryšį tarp maisto netoleravimo (pavyzdžiui, laktozės netoleravimo), alergijų bei suprastėjusios miego kokybės ir neigiamų ar ryškių sapnų. Žmonėms, patiriantiems virškinimo problemas, tokias kaip pilvo pūtimas ar skausmas – dažni laktozės netoleravimo simptomai – miego kokybė dažniausiai prastėja. Šie sutrikimai gali padidinti tiek košmarų pasikartojimą, tiek sapnų prisiminimo ryškumą. Dr. Nielsen pažymi: „Košmarų dažniau patiria žmonės, kenčiantys nuo laktozės netoleravimo, stiprių virškinimo sutrikimų ir suprastėjusio miego. Kūno pojūčiai gali tiesiogiai paveikti sapnų turinį ir kokybę.“
Todėl, pasak autorių, keičiant mitybą žmonėms, jaučiantiems tam tikrą maisto netoleravimą ar alergijas, galima palengvinti košmarus. Sumažinus žarnyno diskomfortą, pagerėja virškinimo sistema, o kartu – ir miegas bei sumažėja neigiamų sapnų pasikartojimas.

Mitybos kokybė, sapnų prisiminimai ir naktiniai išgyvenimai
Apklausa atskleidė dar vieną įdomų dėsningumą: tie, kurie laikėsi sveikesnės mitybos ir vėliau vengdavo sunkių ar nesaikingų užkandžių, geriau prisimindavo sapnus, tačiau neturėdavo dažnesnių košmarų. Priešingai, asmenys, kurie vėlai valgė nesveiką maistą ar dideles porcijas, dažniau susidurdavo su neigiamais sapnais ar košmarais, nors pastarieji dažnai prisimindavo mažiau detalių iš sapnų.
Tyrimo ribotumai ir ateities kryptys
Nors tyrimas pateikia vertingų įžvalgų, dr. Nielsen atkreipia dėmesį, kad imtis susidėjo tik iš savarankiškai užpildytų universiteto studentų duomenų. Tai gali neatspindėti įvairesnių amžiaus ar kultūrinių grupių. Tyrimas taip pat neišskyrė biologinių mechanizmų, lemiančių tam tikro maisto poveikį miegui ir sapnams.
Kaip pabrėžia dr. Nielsen, „Turime išplėsti tyrimus, įtraukti įvairaus amžiaus, profesijų ir mitybos įpročių žmones, kad nustatytume, ar rezultatai galioja visai populiacijai. Būtini eksperimentiniai tyrimai, kurie leistų tiesiogiai palyginti, pvz., sūrio ir ne pieno produktų poveikį miego struktūrai ir sapnų turiniui.“
Išvados
Pastarasis tyrimas rodo, kad tai, ką valgome prieš miegą – ypač pieno produktai ar sūris – iš tiesų gali būti siejami su sapnų sutrikimais ar košmarais, ypač jautriems virškinimui ar turintiems maisto netoleravimą. Nors prireiks daugiau tyrimų, kad būtų nustatyti priežastiniai ryšiai ir veikimo mechanizmai, vakarienės įpročių keitimas gali būti efektyvus būdas pagerinti tiek miego, tiek sapnų kokybę. Gilėjant moksliniam supratimui apie maisto, miego ir sapnų sąveiką, galime tikėtis naujų rekomendacijų miego ir mitybos sveikatai gerinti.
Šaltinis: doi

Komentarai