Naujas tyrimas: kaip kavos priedai veikia gyvenimo trukmę | Jaunt.lt – Mokslas, Sveikata, Visata ir Atradimai kasdien
Naujas tyrimas: kaip kavos priedai veikia gyvenimo trukmę

Naujas tyrimas: kaip kavos priedai veikia gyvenimo trukmę

2025-06-30
0 Komentarai Ieva Grigaitė

3 Minutės

Naujas tyrimas atskleidžia, kaip kavos priedai gali įtakoti ilgaamžiškumą

Reikšmingas Tuftso universiteto mokslininkų atliktas tyrimas parodė, kad kavos vartojimo įpročiai gali turėti įtakos jūsų gyvenimo trukmei. Tyrimo rezultatai, išanalizavus daugiau nei 46 000 JAV suaugusiųjų kavos vartojimo įpročius ir sveikatos duomenis, rodo, kad juodos kavos arba kavos, kurioje beveik nėra cukraus ir sočiųjų riebalų, vartojimas gali būti susijęs su mažesne ankstyvos mirties rizika.

Kava jau seniai tiriama dėl galimos naudos sveikatai – pradedant antioksidacinėmis savybėmis ir baigiant širdies bei kraujagyslių sistemos apsauga. Vis dėlto, diskusijos tęsiasi dėl to, ar kavos teigiamas poveikis ilgaamžiškumui priklauso nuo to, kaip ji yra vartojama. Šiame naujame tyrime atidžiai nagrinėta, ar tokie įprasti priedai kaip cukrus, riebi grietinėlė ar pienas gali pakeisti kavos ir sveikatos sąsajas.

Tyrimo dizainas: gilinamasi į mitybos įpročius ir ilgaamžiškumą

Išsamus gyventojų apklausų analizavimas

Epidemiologės Bingjie Zhou vadovaujama Tuftso komanda naudojo ilgalaikių valdžios sveikatos tyrimų duomenis, stebėdama daugiau nei 46 000 amerikiečių, vyresnių nei 20 metų, vidutiniškai 9–11 metų. Per šį laikotarpį mirė 7 074 dalyviai, todėl buvo gauti patikimi duomenys apie kavos vartojimo ir mirtingumo ryšius.

Norėdami užtikrinti tyrimo tikslumą, mokslininkai išanalizavo ir kitus veiksnius, galinčius paveikti gyvenimo trukmę, tokius kaip amžius, lytis, išsilavinimas, fizinio aktyvumo lygis bei alkoholio vartojimas. Tokiu būdu jie galėjo kiek įmanoma tiksliau nustatyti kavos ir jos priedų įtaką sveikatai.

Pagrindinės išvados: priedai svarbūs kavos poveikiui sveikatai

Tyrimas atskleidė, kad tie, kurie reguliariai geria juodą kavą ar kavą su labai mažu cukraus ir sočiųjų riebalų kiekiu, turi 14% mažesnę bendro mirtingumo riziką, palyginti su visai kavos negeriančiais asmenimis. Pastebėta, kad ši apsauginė sąsaja pranyksta tarp tų, kurie vartoja daug cukraus ar riebaus pieno produktų turinčią kavą – šie priedai yra pagrindinis sočiųjų riebalų šaltinis.

Pasak dr. Zhou, „Iki šiol nedaug tyrimų tiksliai įvertino, kiek cukraus ir sočiųjų riebalų paprastai įdedama į kavą ir kaip tai susiję su mirties rizika.“ Šis tyrimas išsiskiria tuo, jog ne tik analizuoja kavos vartojimo kiekį, bet ir detaliai tiria, kas dedama į puodelį.

Praktiškai, optimaliam naudai buvo stebima, jog 2–3 puodeliai juodos ar beveik be priedų kavos per dieną duoda daugiausia teigiamos įtakos sveikatai. Kai kava būdavo gausiai gardinama cukrumi ar grietinėle, teigiamas efektas iš esmės išnykdavo.

Biologiškai aktyvių junginių vaidmuo

Specialistai mano, kad kavos nauda gali būti susijusi su joje esančiais biologiškai aktyviais junginiais, tokiais kaip antioksidantai ir polifenoliai. Svarbu pažymėti, kad tie dalyviai, kurie gėrė kavą be kofeino, neturėjo tokios pačios naudos mirtingumui – todėl teigiamą poveikį greičiausiai lemia kofeinas arba kiti reguliarioje kavoje esantys junginiai.

Kaip teigia dr. Fang Fang Zhang iš Tuftso universiteto, „Kavos nauda sveikatai gali būti susijusi su veikliosiomis medžiagomis, tačiau rezultatai rodo, kad cukrus ir sotieji riebalai sumažina šį teigiamą poveikį.“

Plačiau apie rekomendacijas ir poveikį visuomenės sveikatai

Tyrimo rezultatai atitinka JAV mitybos rekomendacijas, kuriose skatinama riboti pridėtinių cukrų ir sočiųjų riebalų vartojimą. Kadangi beveik pusė amerikiečių kasdien geria kavą, net ir menki pokyčiai kavos ruošoje gali turėti reikšmingą efektą viešajai sveikatai.

Nors rezultatai yra įtikinami, tyrėjai pažymi, kad nustatytas stiprus sąryšis, bet galutinės priežasties ir pasekmės ryšio neparodo. Galimi ir kiti, dar neištirti, veiksniai, galintys įtakoti tiek kavos vartojimo įpročius, tiek ir visuminį mirtingumą.

Išvada

Šis išsamus tyrimas išplečia žinias apie kasdieninius mitybos pasirinkimus – pavyzdžiui, ką dedame į kavą – ir jų poveikį ilgalaikei sveikatai. Įrodyta, kad juodos kavos arba kavos su minimaliai cukraus bei sočiųjų riebalų vartojimas siejamas su žymiai mažesne ankstyvos mirties rizika. Tolimesni tyrimai padės tiksliau suprasti mitybos ir sveikatos sąveikas bei pritaikyti rekomendacijas plačiajai visuomenei, tačiau kavos mėgėjams vertėtų rinktis kuo paprastesnį gėrimo variantą.

„Mane domina visa, kas susiję su mokslu, sveikata, kosmosu ir naujienomis. Mano tekstai – įvairūs, bet visada pagrįsti faktais.“

Komentarai

Palikite komentarą