2 Minutės
Ryšys tarp mitybos pasirinkimų ir depresijos: svarbiausi tyrimo rezultatai
Naujas tyrimas, paskelbtas žurnale BMJ Nutrition Prevention & Health, atskleidė aiškų ryšį tarp ribojančių mitybos įpročių ir padidėjusios depresijos rizikos tarp suaugusiųjų Jungtinėse Valstijose. Analizuojant daugiau nei 28 000 dalyvių mitybos ir psichikos sveikatos duomenis, mokslininkai parodė, kaip maisto kokybė ir pasirinkimai tiesiogiai veikia psichologinę savijautą.
Tyrimo eiga ir metodai
Didelio masto tyrime dalyviai buvo suskirstyti į kelias grupes pagal mitybos įpročius: kalorijų ribojimo, maistinių medžiagų (pavyzdžiui, mažai riebalų) ribojimo, sumažinto cukraus, druskos ar angliavandenių vartojimo, stabilizuotų mitybos įpročių bei nevykdančių specialios dietos. Pastebėta, kad 29% tiriamųjų palaikė normalų kūno svorį, 33% buvo antsvorio grupėje, o 38% atitiko nutukimo kriterijus.
Remiantis nacionalinėmis sveikatos ir mitybos apklausomis, maždaug 8% respondentų nurodė turintys depresijos simptomų. Ypač reikšminga, jog asmenys, pasirinkę griežtai ribojančias dietas, patyrė daugiau tiek fizinių, tiek emocinių sunkumų nei tie, kurių mityba buvo subalansuota. Tokie rezultatai atskleidžia galimą psichinės sveikatos riziką, susijusią su savarankiškai taikomomis, pernelyg griežtomis mitybos programomis.
Mitybos kokybė ir psichinės sveikatos pavojai
Tyrėjai nustatė, kad didesnio kūno masės indekso (KMI), ypač antsvorio kategorijai priklausantys asmenys buvo labiau linkę į mitybos nulemtą depresiją. Tyrimas taip pat parodė, kad dažnesnis itin perdirbtų maisto produktų vartojimas didina depresijos tikimybę. Ekspertai įspėja, jog drastiškos ar nesubalansuotos dietos gali dar labiau stiprinti psichologinį stresą, ypač tiems, kurie jau susiduria su nutukimu ar lėtiniu stresu.
Ekspertų įžvalgos
Pagrindinis tyrimo autorius daktaras Venkata Bhat, psichiatras ir klinikinis tyrėjas, pabrėžė: „Mūsų rezultatai rodo, kad per daug ribojančios ar nesubalansuotos dietos nėra tinkamos ypač žmonėms, jau patyrusiems stresą ar turintiems svorio problemų.“ Tyrimai išryškina individualizuotų, profesionaliai subalansuotų mitybos strategijų svarbą tiek fizinei, tiek psichikos sveikatai.
Išvados
Šis išsamus mokslinis tyrimas dar kartą patvirtina glaudų ryšį tarp mitybos įpročių ir psichinės sveikatos. Nepakankamai suderintos ribojančios dietos, kai jos nėra kontroliuojamos specialistų, gali sukelti ne tik fizines, bet ir psichikos sveikatos problemas, įskaitant depresiją. Ekspertai rekomenduoja rinktis subalansuotą, įvairiomis maistinėmis medžiagomis turtingą mitybą, vengti itin perdirbtų maisto produktų vartojimo bei pasitarti su specialistais prieš pradedant reikšmingai keisti mitybą. Šios įžvalgos pabrėžia visapusiško požiūrio svarbą į mitybą bei visuomenės sveikatą.

Komentarai