4 Minutės
Nauji tyrimai parodo, kad visi cukrūs nėra vienodi diabeto rizikai
Didelės apimties tarptautinis tyrimas atskleidė, kad tai, kaip vartojame cukrų, gali smarkiai paveikti mūsų ilgalaikę medžiagų apykaitos sveikatą. Nors paprastai saldūs maisto produktai laikomi vienodai pavojingais dėl 2 tipo diabeto rizikos, nauji duomenys rodo, kad cukrų turinčių gėrimų – tokių kaip gaivieji gėrimai ar vaisių sultys – vartojimas ženkliai padidina šios ligos riziką, palyginti su tokio pat cukraus kiekio vartojimu kietuose produktuose.
Tyrimo apžvalga ir mokslinis kontekstas
Unikaliame sisteminiame apžvalginiame tyrime buvo išanalizuoti daugiau nei 500 tūkstančių suaugusių žmonių pasaulyje sveikatos duomenys, siekiant nustatyti ryšius tarp įvairių cukraus rūšių ir šaltinių suvartojimo bei 2 tipo diabeto rizikos. 2 tipo diabetas – tai lėtinė medžiagų apykaitos liga, pasireiškianti insulino atsparumu ir padidėjusiu cukraus kiekiu kraujyje. Tyrėjai vertino ne tik skirtingas cukraus rūšis (fruktozę, sacharozę, pridėtą cukrų), bet ir cukraus suvartojimo būdus: cukrumi saldintus gėrimus, sultis ir maistingus produktus.
Įprastai visuomenės sveikatos ekspertai pabrėžia, kad visi mitybiniai cukrūs vienodai didina diabeto riziką. Tačiau, pasak Brigham Young universiteto mitybos mokslininkės dr. Karen Della Corte, nauji duomenys siūlo kur kas detalesnį supratimą. „Tai pirmasis tyrimas, kuris aiškiai parodo dozės ir rizikos ryšį tarp skirtingų cukraus šaltinių ir 2 tipo diabeto išsivystymo,” aiškina Della Corte. „Jis patvirtina, kad cukraus gėrimų vartojimas – tiek gazuotų gėrimų, tiek sulčių – yra žymiai pavojingesnis sveikatai nei cukraus valgymas kartu su maistu.”
Pagrindinės išvados: Saldinti gėrimai labai padidina diabeto riziką
Tyrimas parodė aiškų skirtumą tarp rizikos susirgti diabetu, priklausomai nuo cukraus šaltinio ir formos. Kiekviena papildoma per dieną išgeriama cukrumi saldinto gėrimo porcija 25 % padidina 2 tipo diabeto riziką. Vaisių sultys šią riziką didina 5 % kiekvienai papildomai porcijai per dieną. Šie padidėjimai buvo pastebėti net ir atsižvelgus į tokius veiksnius kaip kūno masės indeksas (KMI) ir bendras suvartotų kalorijų kiekis, todėl tyrėjai daro prielaidą, kad skystas cukrus tiesiogiai veikia medžiagų apykaitą, o ne vien dėl svorio augimo.
Kaip pažymi tyrimo autoriai, tai santykinės rizikos rodikliai. Pavyzdžiui, jei žmogaus bazinė rizika susirgti 2 tipo diabetu yra 10 %, vartojant keturis cukrumi saldintus gėrimus per dieną, ši rizika gali padidėti iki maždaug 20 %.
Priešingai, tyrimas parodė, kad didesnis bendro cukraus ir sacharozės suvartojimas buvo siejamas su mažesne 2 tipo diabeto rizika. Atlikus analizę, statistiškai reikšmingo ryšio tarp pridėto cukraus ar fruktozės pavieniui ir šios ligos nerasta, kas pabrėžia vartojimo konteksto svarbą.

Kodėl skystas cukrus pavojingesnis?
Dėl kokių priežasčių skystas cukrus (pvz., sultys ar gazuoti gėrimai) stipriau didina diabetą, iki galo nėra aišku, bet išskiriami keli svarbūs veiksniai. Skysti cukrūs labai greitai patenka į kraują, todėl sukelia staigų gliukozės šuolį (didelį glikeminį poveikį), organizmas gauna papildomą insulino krūvį ir ilgainiui gali išsivystyti insulino atsparumas.
Priešingai nei skysti cukrūs, cukraus vartojimas su maistu, kuriame yra skaidulų, riebalų ir baltymų – pavyzdžiui, vaisiuose, grūdinėse kultūrose ar pieno produktuose – lėtina cukraus įsisavinimą. Šios maistinės medžiagos mažina gliukozės šuolius ir gerina medžiagų apykaitos atsaką. Tyrimo autoriai pabrėžia, kad nors vaisių sultys dažnai laikomos sveiku pasirinkimu, jos neturi vaisiams būdingų skaidulų ir pagal poveikį labiau primena cukrumi saldintus gėrimus.
„Didelis cukraus kiekis ir mažas skaidulų kiekis vaisių sultyse prilygsta cukrumi saldintiems gėrimams, todėl jos nėra tinkama visaverčių vaisių alternatyva – vaisiai daug efektyviau reguliuoja gliukozės kiekį kraujyje,” teigia tyrimo autoriai. Tai atitinka platesnį mitybos mokslininkų sutarimą, kad skaidulos yra itin svarbios apsaugant nuo staigių cukraus lygio pakilimų.
Pasekmės mitybos rekomendacijoms ir tolimesniems tyrimams
Šie rezultatai paneigia požiūrį, kad visi cukrūs yra vienodai žalingi, ir rodo, kad būtinos tikslesnės visuomenės sveikatos gairės. Specialistai pabrėžia, jog mitybos politika turi atsižvelgti ne tik į suvartojamo cukraus kiekį, bet ir į jo šaltinį bei vartojimo kontekstą. Cukraus vartojimas kartu su skaidulomis turinčiu, maistingu maistu gali būti palankesnis medžiagų apykaitai nei skysti gryni cukrūs.
Ateityje būtina daugiau tyrimų, kad išsiaiškintumėte fiziologinius šių reiškinių mechanizmus, ypač kodėl natūraliai atrodanti alternatyva – vaisių sultys – gali būti žalingesnė gliukozės reguliacijai nei vaisių valgymas.
Išvados
Šis išskirtinis tyrimas suteikia naujų žinių apie sudėtingą ryšį tarp cukraus suvartojimo ir diabeto rizikos. Rezultatai parodo, jog cukrumi saldinti gėrimai ir vaisių sultys yra ypač kenksmingi, palyginti su cukrumi, vartojamu kartu su visaverčiu maistu. Tai pabrėžia cukrinių gėrimų ribojimo ir maistingų produktų pasirinkimo svarbą, siekiant mažinti 2 tipo diabeto riziką. Kadangi vis daugiau duomenų rodo, kad svarbu ne tik kiek, bet ir kaip bei kokius cukrus vartojame, visuomenės sveikatos rekomendacijos tampa vis tikslesnės ir labiau individualizuotos.
Komentarai