5 Minutės
Santrauka ir pagrindinis radinys
Naujausi tyrimai rodo, kad modifikuotas Viduržemio dietos modelis, papildytas daug polifenolių turinčiais maisto produktais — vadinamasis žalioji Viduržemio dieta — siejamas su biologiniais žymenimis, atitinkančiais lėtesnį smegenų senėjimą. Ši mitybos strategija prideda žaliosios arbatos ir vandens augalo Mankai (auginamos vandens samanos) prie kalorijų ribojamos Viduržemio dietos ir mažina raudonos bei perdirbtos mėsos vartojimą. Ben-Gurion universiteto, Harvard T.H. Chan visuomenės sveikatos mokyklos ir Leipcigo universiteto mokslininkai pranešė apie šiuos rezultatus žurnale Clinical Nutrition, išanalizavę DIRECT PLUS klinikinio tyrimo duomenis.
Mokslinis pagrindas: smegenų amžiaus skirtumas ir biomarkeriai
Tyrėjai vartoja terminą „smegenų amžiaus skirtumas“, apibūdinantį neatitikimą tarp kronologinio amžiaus ir smegenų biologinio amžiaus, apskaičiuoto pagal struktūrinius ar molekulinius rodiklius. Didesnis smegenų amžiaus skirtumas koreliuoja su didesne kognityvinio nuosmukio, lengvo kognityvinio sutrikimo ir Alzheimerio ligos rizika. Pastarieji proteomikos pažangai leidžia matuoti cirkuliuojančius baltymus, susijusius su neurodegeneracija ir senėjimo procesais; šie baltymai suteikia neinvazinį langą į smegenų sveikatą gerokai anksčiau nei atsiranda klinikiniai simptomai.
Tyrimo dizainas ir pagrindiniai rezultatai
DIRECT PLUS tyrime dalyvavo beveik 300 dalyvių, kuriems 18 mėnesių buvo paskirta viena iš trijų mitybos protokolų: (1) standartinė sveika kontrolinė dieta, (2) kalorijų ribojama Viduržemio dieta, akcentuojanti daržoves, visavertes maisto priemones ir raudonos mėsos keitimą paukštiena arba žuvimi, ir (3) žalioji Viduržemio dieta, kuri išlaikė Viduržemio principus bei kasdien įtraukė žaliosios arbatos ir Mankai bei papildomų daug polifenolių turinčių produktų, pvz., graikinių riešutų.
Buvo analizuojami kraujo mėginiai dėl anksčiau smegenų senėjimo susietų cirkuliuojančių baltymų panelės. Tyrėjai nustatė, kad aukštesnis tam tikrų baltymų kiekis baziniuose matavimuose koreliavo su spartesne smegenų amžiaus profilio raida. Dalyviai, atsitiktinai paskirti į žaliosios Viduržemio dietos grupę, parodė statistiškai reikšmingą kelių šių baltymų žymenų sumažėjimą, palyginti su kitomis grupėmis. Autoriai teigia, kad priešuždegiminiai ir antioksidaciniai polifenoliai žaliojoje arbatoje ir Mankai gali būti šio apsauginio signalo variklis.
Ką matavo ir kodėl tai svarbu
Proteominiai matavimai užfiksuoja sisteminius požymius, susijusius su uždegimu, kraujagyslių sveikata ir neuronų palaikymu. Pokyčiai šiuose cirkuliuojančiuose baltymuose gali atspindėti sumažėjusią uždegiminę signalizaciją ir pagerėjusius metabolinius procesus, kurie palaiko smegenų vientisumą. Kadangi matavimai atliekami iš kraujo, o ne vaizdinimo, jie yra lengviau pritaikomi populiaciniams tyrimams ir ankstyvam stebėjimui.

Mechanizmai, pasekmės ir tolimesnės kryptys
Polifenoliai yra augalinės kilmės junginiai, kuriems būdingi priešuždegiminiai, antioksidaciniai ir kraujagysles saugantys poveikiai. Žalioji arbata turi katechinų, tokių kaip EGCG, o Mankai yra maistingumo turtingas ir turintis bioaktyvių fitocheminių medžiagų, galinčių moduliuoti žarnyno mikrobiotą bei sisteminį uždegimą. Kartu su tradiciniais Viduržemio komponentais (alyvuogių aliejus, daržovės, riešutai, žuvis) šie priedai sudaro mitybos modelį, kuris plausiškai gali sumažinti biologinius smegenų senėjimo veiksnius.
Pasekmės yra praktiškos, bet ne galutinės: tyrimas palaiko idėją, kad visos dietos intervencijos gali paveikti molekulinius smegenų sveikatos žymenis, tačiau tai neįrodo demencijos prevencijos. Reikės ilgesnių tyrimų su klinikiniais kognityviniais galutiniais taškais ir įvairesnėmis populiacijomis, kad būtų nustatyta, ar šie proteominiai pokyčiai persiduoda į sumažėjusią Alzheimerio ligos paplitimą ar išsaugotą kognityvinę funkciją per dešimtmečius.
„Tiriant cirkuliuojančius baltymus kraujyje, galime stebėti, realiose gyvenimo sąlygose, kaip gyvenimo būdas ir mitybos pokyčiai veikia smegenų senėjimo procesus,“ sakė Anat Meir, Harvardo Chan mokyklos postdoktorantė, kuri bendrai vadovavo tyrimui. „Šis požiūris suteikia mums dinamišką langą į smegenų sveikatą, padedantį atskleisti biologinius pokyčius gerokai prieš pasirodant simptomams. Žemėlapiuodami šias baltymų charakteristikas, gauname galingą naują supratimą apie tai, kaip intervencijos, pavyzdžiui mityba, gali padėti išsaugoti kognityvinę funkciją senstant.“
Ekspertų įžvalga
Dr. Maya Patel, klinikinė neurogerontologė viename Europos atminties centre, pažymi: „Proteominiai žymenys yra svarbi jungtis tarp visuomenės mitybos tyrimų ir klinikinės praktikos. Nors dabar negalime paskirti vienos dietos, kuri užkirstų kelią demencijai, rekomenduoti Viduržemio dietos pagrindu paremtus modelius, praturtintus daug polifenolių turinčiais maisto produktais, tokiais kaip žalioji arbata ir augaliniai baltymai, yra suderinama su kardiovaskuliniais ir metaboliniais privalumais, kurie netiesiogiai palaiko smegenų sveikatą.“
Išvados
Žalioji Viduržemio dieta — Viduržemio dietos evoliucija, kuri prideda žaliosios arbatos, Mankai ir papildomų daug polifenolių turinčių maisto produktų — 18 mėnesių atsitiktinių imčių tyrime siejosi su cirkuliuojančių baltymų žymenų, susijusių su spartesniu smegenų senėjimu, sumažėjimu. Šie rezultatai stiprina įrodymus, kad mitybos modeliai gali moduliuoti biologinius kelius, susijusius su neurodegeneracija. Tolimesni tyrimai turėtų patikrinti, ar šie molekuliniai pokyčiai prognozuoja ilgalaikius kognityvinius rezultatus ir ar panašios naudos pasireiškia platesnėse, įvairesnėse populiacijose.
Šaltinis: scitechdaily
Komentarai