3 Minutės
Fonas: mityba, smegenų grandinės ir atmintis
Nauji laboratoriniai tyrimai rodo, kad trumpa ekspozicija daug riebalų turinčiai, „junk-food“ tipo mitybai gali greitai pakeisti neuronų aktyvumą hipokampe — smegenų srityje, atsakingoje už atminties formavimą ir atgaminimą. Šiame tyrime pelių dieta buvo sukurta imituoti perdirbto maisto soties riebalų kiekį ir patrauklumą, o vėliau gyvūnai buvo tiriami elgesio ir atminties užduotyse. Eksperimentai buvo nukreipti į inhibitorinių neuronų populiaciją, žinomą kaip CCK (kolecistokinino išskiriančios) interneuronai, kurie reguliuoja hipokampo tinklų ritmus, susijusius su atminties kodavimu.
Eksperimento detalės ir pagrindiniai atradimai
Stebėtinai tyrėjai pastebėjo nenormalią CCK interneuronų veiklą vos po keturių dienų laikantis riebaus režimo — gerokai prieš bet kokį matomą svorio augimą ar metabolinius sutrikimus, pavyzdžiui, diabetą. Šis greitas pokytis rodo, kad sotieji riebalai ir mityba gali beveik iš karto paveikti smegenų funkciją. Pakeistas šių gliukozės jautrių interneuronų šaudymas sutrikdė hipokampo ritmus, susijusius su atminties veikimu, ir pelėms pasireiškė atitinkami trūkumai atminties užduotyse.
Intervencijos atkuria smegenų funkciją
Tyrimas taip pat išbandė, ar pakeitus smegenų energijos prieinamumą galima paneigti šiuos efektus. Atstatant smegenų gliukozės kiekį sumažėjo per didelis CCK interneuronų aktyvumas ir atsinaujino pelių atminties funkcija. Panašūs pagerėjimai pasireiškė ir nefarmakologiniais metodais: pertraukiamas badavimas po riebaus maisto ekspozicijos pakako normalizuoti interneuronų aktyvumą ir pagerinti elgesio rezultatus. Tyrėjai siūlo, kad tikslingi mitybos pokyčiai arba farmacologinės intervencijos, stabilizuojančios smegenų gliukozę, gali padėti išsaugoti hipokampo funkciją nutukimui ir su juo susijusiai neurodegeneracijai palankioje aplinkoje.

Kaip pažymėjo pagrindinis autorius Song: "Šis darbas parodo, kaip mūsų mityba gali greitai paveikti smegenų sveikatą ir kaip ankstyvos intervencijos — tiek per badavimą, tiek medikamentus — galėtų apsaugoti atmintį ir sumažinti ilgalaikę kognityvinės sveikatos riziką, susijusią su nutukimu ir metaboliniais sutrikimais."
Pasekmės ir tolimesnės kryptys
Rezultatai pabrėžia atminties grandinių jautrumą mitybos būklei ir kelia susirūpinimą, kad daug sotųjų riebalų turinti dieta gali padidinti ilgalaikę riziką neurodegeneracinėms ligoms, tokioms kaip demencija ar Alzheimerio liga. Vykdomi darbai siekia tiksliai ištirti, kaip gliukozės jautrūs interneuronai keičia hipokampo tinklų ritmus, ir patikrinti, ar pelių intervencijos gali būti saugiai pritaikytos žmonėms. Tyrėjai taip pat vertins gyvenimo būdo strategijas — mitybos modelius, mažinančius sotųjų riebalų suvartojimą arba stabilizuojančius smegenų gliukozę — kaip galimus visuomenės lygmens sprendimus saugoti kognityvinę sveikatą.
Išvados
Trumpalaikis didelio riebalų kiekio, junk-food tipo maisto vartojimas gali greitai sutrikdyti CCK interneuronų veiklą hipokampe ir pabloginti atmintį pelių modeliuose. Atstatant smegenų gliukozės atsargas arba taikant pertraukiamo badavimo metodus galima normalizuoti neuronų aktyvumą ir atkurti atminties funkcijas, todėl tai atrodo kaip praktinės priemonės prevenciškai kovojant su nutukimu susijusiu kognityviniu silpnėjimu. Reikalingi tolesni translaciniai tyrimai, kad būtų nustatyta, ar šie mechanizmai prisideda prie žmonių Alzheimerio rizikos ir kurios intervencijos yra veiksmingiausios.
Šaltinis: scitechdaily
Komentarai