Flavan-3-oliai: natūralios sąjungininkės kontroliuojant kraujospūdį | Jaunt.lt – Mokslas, Sveikata, Visata ir Atradimai kasdien
Flavan-3-oliai: natūralios sąjungininkės kontroliuojant kraujospūdį

Flavan-3-oliai: natūralios sąjungininkės kontroliuojant kraujospūdį

2025-05-27
0 Komentarai

2 Minutės

Flavan-3-oliai: natūralios priemonės kovojant su aukštu kraujospūdžiu

Naujausi Surrey universiteto mokslininkų tyrimai, paskelbti mokslo naujienų portale SciTechDaily, atskleidžia, kad kasdien vartojami produktai – žalioji ar juodoji arbata, juodasis šokoladas, obuoliai ir vynuogės – gali ženkliai prisidėti prie kraujospūdžio reguliavimo ir širdies bei kraujagyslių sistemos stiprinimo. Šių naudų paslaptis slypi natūraliuose junginiuose – flavan-3-oliuose, kurių gausu minėtuose produktuose.

Mokslo pagrindas: kaip veikia flavan-3-oliai

Flavan-3-oliai – tai biologiškai aktyvių medžiagų klasė, priklausanti flavonoidų šeimai, žinomai dėl stiprių antioksidacinių savybių. Analizuodami 145 atsitiktinių imčių klinikinių tyrimų duomenis, mokslininkai nustatė, kad reguliarus flavan-3-olių gausių produktų vartojimas reikšmingai mažina kraujospūdį, ypač žmonėms, sergantiems hipertenzija. Kai kuriems dalyviams šių medžiagų poveikis kraujospūdžiui prilygo įprastiems antihipertenziniams vaistams.

Pagrindiniai šaltiniai mityboje

Dauguma flavan-3-olių susikaupia juodajame šokolade (ypač 70% ir didesnio kakavos kiekio produktuose), žaliojoje ir juodojoje arbatoje, obuoliuose, kakavos milteliuose ir raudonos ar violetinės spalvos vynuogėse. Pavyzdžiui, viena žaliosios arbatos puodelis dažniausiai turi 100–200 mg flavan-3-olių, o vos 10 gramų juodojo šokolado (priklausomai nuo kakavos kiekio) gali suteikti net 100–600 mg šių vertingų medžiagų.

Daugiau nei kraujospūdis: kraujagyslių ir širdies sveikata

Flavan-3-olių nauda neapsiriboja vien kraujospūdžio mažinimu. Tyrimuose pabrėžiamas teigiamas šių junginių poveikis endotelio, t. y. kraujagyslių vidinio sluoksnio, funkcijai. Pagerėjusi endotelio būklė buvo stebima net tada, kai kraujospūdis nesikeitė, todėl manoma, kad flavan-3-oliai apskritai stiprina širdies ir kraujagyslių sistemą.

Patariama, kaip gauti didžiausią naudą

Nepaisant to, ne visi šokolado ar kakavos gaminiai turi vienodą flavan-3-olių kiekį. Tokie apdorojimo būdai kaip alkalizacija (olandinis gamybos būdas) gali žymiai sumažinti flavan-3-olių lygį. Todėl norint maksimaliai pasinaudoti šių junginių nauda širdžiai, verta rinktis kuo mažiau apdorotą, didelio kakavos kiekio šokoladą ar natūralius kakavos miltelius.

Išvada

Šio plataus masto tyrimo rezultatai dar kartą patvirtina galimą naudą širdžiai ir kraujagyslėms, reguliariai vartojant flavan-3-oliais gausius produktus, tokius kaip arbata, juodasis šokoladas, obuoliai ar vynuogės. Įtraukdami šiuos maisto produktus į subalansuotą mitybą, galime pagerinti kraujospūdžio kontrolę ir bendrą širdies sveikatą. Kaip visuomet, svarbus saikas, o žmonėms, turintiems sveikatos sutrikimų, prieš keičiant mitybą patariama pasikonsultuoti su gydytoju.

Komentarai

Palikite komentarą