3 Minutės
Flavonoidų nauda sveikatai: natūralūs junginiai gerai savijautai ir ilgaamžiškumui
Flavonoidai – tai plataus spektro augaliniai junginiai, randami tokiose maisto produktuose kaip arbata, uogos, obuoliai, vynuogės ir tamsus šokoladas, vis labiau vertinami dėl jų svarbaus vaidmens gerinant sveikatą bei ilginant gyvenimo trukmę. Pastaruoju metu atlikti tarptautiniai tyrimai rodo, kad ne tik flavonoidų kiekis, bet ir jų šaltinių įvairovė kasdienėje mityboje gali reikšmingai sumažinti lėtinių ligų riziką ir netgi bendrą mirtingumą.
Ką žinome apie flavonoidus? Mokslinis pagrindas
Flavonoidai – tai biologiškai aktyvios fito-maistinės medžiagos, augalinės kilmės cheminiai junginiai, pasižymintys stipriomis antioksidacinėmis ir priešuždegiminėmis savybėmis. Daugybė tyrimų juos sieja su mažesniu širdies ligų, 2 tipo cukrinio diabeto, neurodegeneracinių ligų (tokių kaip Parkinsono liga) bei su amžiumi susijusio regėjimo praradimo paplitimu. Flavonoidų gausu juodojoje ir žaliojoje arbatoje, vynuogėse, obuoliuose, įvairiose uogose, raudonajame vyne, apelsinuose bei tamsiame šokolade, todėl jie lengvai pasiekiami laikantis įvairiapusės augalinės mitybos.
Plačios apimties tyrimas atskleidžia flavonoidų įvairovės reikšmę
Viename iš didžiausių iki šiol atliktų tyrimų tarptautinė mokslininkų komanda analizavo 124 805 Jungtinės Karalystės gyventojų (nuo 40 metų amžiaus) mitybos įpročius ir sveikatos rodiklius keletą metų. Tyrėjai nustatė aiškų ryšį tarp didesnės flavonoidais turtingų produktų įvairovės ir mažesnės svarbiausių sveikatos sutrikimų rizikos.
Kaip pažymėjo profesorė Aedín Cassidy iš Karalienės universiteto Belfaste, „Ilgą laiką žinojome, kad didesnis flavonoidų suvartojimas mažina širdies ligų, diabeto ir neurologinių sutrikimų riziką. Šis tyrimas parodė, kad įtraukiant daugiau skirtingų flavonoidų šaltinių, o ne apsiribojant viena rūšimi, galima dar labiau apsaugoti sveikatą.“

Pagrindiniai mitybos ir sveikatos duomenų atradimai
Arbata, ypač juodoji ir žalioji, buvo pagrindinis flavonoidų šaltinis dviem trečdaliams tyrimo dalyvių. Visgi tie, kurie į savo racioną reguliariai įtraukdavo įvairesnių produktų – obuolių, vynuogių, uogų, citrusinių vaisių, raudonojo vyno ir tamsaus šokolado – turėjo didžiausią teigiamą poveikį sveikatai.
Statistinė analizė parodė, kad tie, kurie kasdien suvartodavo apie 500 miligramų flavonoidų (tai atitinka dvi puodelius arbatos), turėjo 16% mažesnę bendro mirtingumo riziką ir apie 10% mažesnę riziką susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis, 2 tipo diabetu ar kvėpavimo takų ligomis, kaip nurodo daktaras Benjamin Parmenter iš Edith Cowan universiteto Australijoje. Dar akivaizdesnių rezultatų pasiekė tie, kurių mityba buvo pati įvairiausia, nepriklausomai nuo bendro flavonoidų suvartojamo kiekio.
Specialistų patarimai: kaip maksimaliai išnaudoti flavonoidų naudą
Tyrimo rezultatai išryškino reguliarų, kuo įvairesnių vaisių ir daržovių vartojimo svarbą, pabrėžiant, kad svarbu ne tik kiekis, bet ir pasirinkimas. Dalyviai, patekę į penktadalį su didžiausia flavonoidų įvairove, patyrė 6–20% mažesnę pagrindinių ligų, įskaitant 2 tipo diabetą, vėžį ir neurodegeneracinius sutrikimus, riziką, lyginant su tais, kurių racionas buvo mažiau įvairus.
Mitybos ekspertas Tilman Kuhn iš Vienos medicinos universiteto rekomenduoja: „Valgykite kuo įvairesnių spalvingų vaisių ir daržovių, ypač turinčių daug flavonoidų – taip padidinsite tikimybę gauti visų reikalingų mikroelementų ir išlaikyti ilgalaikę gerą savijautą.“ Norintiems optimizuoti savo sveikatą, rekomenduojama kasdien įtraukti iki 19 įvairių flavonoidų turinčių produktų – tai buvo būdinga geriausiems tyrimo dalyviams.
Išvada
Šis plataus masto tyrimas pateikia įtikinamų įrodymų, kad įvairi flavonoidų šaltinių mityba yra susijusi su ženkliai mažesne lėtinių ligų rizika ir geresniais sveikatingumo rezultatais. Norint pasinaudoti šia natūralia protekcine flavonoidų galia, verta rinktis spalvingesnį racioną, praturtintą arbata, vaisiais, uogomis ir tokiais malonumais kaip tamsus šokoladas. Kol mokslininkai toliau tiria flavonoidų veikimo mechanizmus, pagrindinė žinia visuomenės sveikatai išlieka aiški: įvairovė lėkštėje – svarbiausia.

Komentarai