4 Minutės
Didelis JAV tyrimas rodo, kad laikymasis Viduržemio jūros dietos siejamas su mažesne kognityvinio nuosmukio ir Alzheimerio ligos rizika, net tarp asmenų, turinčių didelės rizikos APOE4 geno variantus. Harvard T.H. Chan visuomenės sveikatos mokyklos mokslininkai analizavo dešimtmečius trunkančius mitybos, kognityvinius ir genetinius duomenis ir nustatė, kad labiausiai Viduržemio jūros dietai besilaikantys asmenys patyrė mažiausius kognityvinius nuostolius — ypač tie, kurie turėjo dvi APOE4 aleles.
Kas yra Viduržemio jūros dieta ir kodėl ji svarbi
Pavadinta pagal tradicinius maitinimosi įpročius Viduržemio jūros regiono šalyse, Viduržemio jūros dieta pabrėžia vaisių, daržovių, sveikų grūdų, ankštinių kultūrų, riešutų, alyvuogių aliejaus ir žuvies vartojimą, tuo tarpu riboja raudoną mėsą, perdirbtą maistą ir pridėtus cukrus. Šis mitybos modelis siejamas su širdies ir kraujagyslių bei medžiagų apykaitos privalumais ir ankstesniuose tyrimuose buvo priežastiniu ryšiu susietas su pažinimo funkcijos gerėjimu.
Epidemiologė Yuxi Liu, naujos analizės pagrindinė autorė, paaiškina, kad viena priežasčių orientuotis į šią dietą yra ta, kad „tai vienintelis mitybos modelis, kuriam randomizuotame tyrime buvo priežastinis ryšys su kognityviniais privalumais.“ Dabartinis darbas pratęsia šiuos pastebėjimus, tiriančius, ar dieta modifikuoja genetinę riziką.
Duomenys, metodai ir metabolinis profilavimas
Tyrimas sujungė ilgalaikius mitybos įrašus, genetinius tyrimus ir kognityvinius vertinimus iš dviejų didelių kohortų. Duomenyse buvo 4 215 moterų, kurių įrašai apėmė 1989–2023 metus, ir 1 490 vyrų su įrašais nuo 1993 iki 2023 metų. Tyrėjai lygino mitybos balus, demencijos diagnozes ir APOE genotipą, taip pat išmatuoti kraujo metabolitai — mažos molekulės, atspindinčios, kaip organizmas apdoroja maistines medžiagas ir palaiko ląstelių metabolizmą.
Komanda palygino kognityvinius trajektorijas tarp grupių, apibrėžtų pagal dietos kokybę ir APOE statusą. Asmenys, turėję aukščiausią Viduržemio jūros dietos atitikimą, turėjo mažiausią demencijos paplitimą ir lėčiausią kognityvinio nuosmukio tempą. Apsauginė asociacija buvo ryškiausia tarp dalyvių, turinčių dvi APOE4 kopijas — genotipo, žinomo dėl padidintos rizikos vėlyvos pradžios Alzheimerio ligai.

Metabolitai atskleidžia galimus mechanizmus
Kraujo metabolitų profilių analizė parodė, kad Viduržemio jūros dieta buvo susijusi su pokyčiais metaboliniuose keliuose, anksčiau susietuose su neurodegeneracija. Šie metabolitiniai pokyčiai buvo ryškesni dalyviams, turintiems didelę genetinę riziką, kas rodo, kad mityba gali plačiai paveikti biochemines tinklas, susijusias su demencijos pažeidžiamumu. Tačiau metabolitai buvo imami tik vieną kartą, todėl ribotas įžvalgų apie dinamiškus pokyčius laikui bėgant.
Pasekmės, pastabos ir ateities kryptys
Rezultatai palaiko idėją, kad mitybos strategijos galėtų sumažinti demencijos riziką visuomenėje ir būti ypač svarbios žmonėms su dideliu genetiniu polinkiu. Tyrimas nurodo galimus biologinius mechanizmus, kuriais dieta veikia demencijos riziką, ir kelia galimybę naudoti metabolitų žymenis rizikos stratifikavimui arba intervencijų pritaikymui.
Svarbu atsižvelgti į apribojimus: kohortas daugiausia sudarė gerai išsilavinę asmenys Europos kilmės, o tyrimo dizainas yra stebimasis, todėl jis negali galutinai įrodyti priežastinio ryšio. Vienkartiniai metabolitų matavimai ir galimi neišmatuoti konfounderiai taip pat apriboja interpretaciją. Autoriai pažymi poreikį įtraukti įvairias kohortas, kartotinį metabolomikos mėginių ėmimą ir intervencinius tyrimus, kurie patikrintų, ar taikomos dietinės korekcijos keičia metabolitų profilius ir demencijos rezultatus.
Eksperto komentaras
Dr. Elena Marquez, neurologijos ir mitybos neuromokslų profesorė, Kalifornijos universitete San Diege, komentuoja: „Šis tyrimas stiprina įrodymus, kad gyvenimo būdo pasirinkimai gali modifikuoti biologinę Alzheimerio riziką. Nors genetika nustato pradininį rizikos lygį, medžiagų apykaitos keliai — daugelis jų reaguoja į mitybą —, atrodo, mediatoriškai veikia dalį tos rizikos. Klinikinėje praktikoje Viduržemio jūros dieta yra mažos rizikos, didelės potencialios naudos intervencija, atitinkanti širdies ir metabolinės sveikatos rekomendacijas.“
Išvada
Harvardo inicijuota analizė sustiprina augančią nuomonę, kad mitybos modeliai veikia ilgalaikę smegenų sveikatą. Laikymasis Viduržemio stiliaus dietos siejosi su sumažėjusiu kognityviniu nuosmukiu ir mažesniu demencijos paplitimu, ypač didelę santykinę naudą patyrė žmonės, turintys dvi APOE4 aleles. Nors reikalingi įvairesni, perspektyviniai ir intervenciniai tyrimai, kad būtų nustatyta priežastis ir optimizuotos strategijos, šis tyrimas pabrėžia mitybą kaip praktišką priemonę Alzheimerio ligos prevencijos įrankių rinkinyje.
Šaltinis: sciencealert

Komentarai