Naujas žarnynui skirtas svorio mažinimo metodas: valgomi augaliniai mikrokamuoliukai suriša riebalus

Naujas žarnynui skirtas svorio mažinimo metodas: valgomi augaliniai mikrokamuoliukai suriša riebalus

0 Komentarai Rūta Norkaitė

5 Minutės

Naujas žarnynui skirtas svorio mažinimo metodas

Dabartinės svorio mažinimo intervencijos, tokios kaip bariatrinė chirurgija ar sisteminiai medikamentai, gali duoti reikšmingų rezultatų, bet dažnai susijusios su reikšminga rizika ar šalutiniais poveikiais. Sichuan universiteto mokslininkai tiria alternatyvą: valgomus, augalinės kilmės mikrokamuoliukus, skirtus surišti maistinius riebalus virškinimo trakte ir užkirsti kelią jų įsisavinimui. Šie mikrokamuoliukai, pagaminti iš žaliosios arbatos polifenolių, vitamino E ir jūros dumblių kilmės polimero, veikia žarnyne, o ne sisteminėje kraujotakoje, siūlydami potencialiai švelnesnę nutukimo kontrolės strategiją.

Pagrindinė doktorantė Yue Wu pristatys komandos išvadas ACS 2025 metų rudens skaitmeninėje konferencijoje. „Svorio mažinimas gali padėti kai kuriems žmonėms išvengti ilgalaikių sveikatos problemų, tokių kaip cukrinis diabetas ir širdies ligos“, – sako Wu. „Mūsų mikrokamuoliukai veikia tiesiogiai žarnyne, blokuodami riebalų įsisavinimą neinvazyviu ir švelniu būdu.“

Kaip mikrokamuoliukai yra sudaryti ir kaip jie veikia

Mikrokamuoliukai susidaro dėl cheminės sąveikos tarp žaliosios arbatos polifenolių ir vitamino E junginių, kurie suformuoja riebalus surišantį branduolį. Šie komponentai sudaro molekulines „tvirtinimo“ vietas – hidrofobines sąveikas ir nekovalentinius ryšius – kurios prisijungia prie lipidų lašelių ir dalinai suvirškintų riebalų žarnyne. Branduoliui praeinant per rūgštinį skrandį, jis yra aprūpintas natūralaus polimero, gauto iš jūros dumblių, danga. Danga reaguoja į skrandžio pH: ji išbrinksta arba keičia konformaciją skrandžio rūgštingumo sąlygomis ir vėliau išlaisvina aktyvųjį, riebalus surišantį branduolį plonojoje žarnoje, kur paprastai vyksta lipidų įsisavinimas.

Mokslinis kontekstas ir mechanizmas

Polifenoliai yra augalinės kilmės molekulių klasė su keliais fenoliniais žiedais; jie gali formuoti stabilias kompleksines struktūras su lipidais ir kitomis organinėmis molekulėmis. Vitaminas E (tokoferoliai/tokotrieoliai) yra riebaluose tirpus ir padeda stabilizuoti hidrofobines struktūras. Jūros dumblių polimeras – tikėtina alginatas ar panašus polisacharidas – tarnauja kaip biokompatibilus enterinis dangalas, atsparus skrandžio rugščiai, bet leidžiantis veikti žarnyne. Sequestruodami riebalus žarnyno liumene, mikrokamuoliukai sumažina maistinių lipidų kiekį, prieinamą enterocitams, taip mažindami kalorijų įsisavinimą, nepaveikdami tiesiogiai virškinimo fermentų.

Preklininiai duomenys: tyrimas su žiurkėmis ir pagrindiniai rezultatai

Komanda išbandė mikrokamuoliukus kontroliuojamame 30 dienų tyrime su žiurkėmis. Trys grupės (po aštuonias žiurkes) buvo šeriamos arba normaliu maistu (10 % kalorijų iš riebalų), arba riebiu maistu (60 % kalorijų iš riebalų), arba tuo pačiu riebiu maistu papildytu mikrokamuoliukais. Pagrindiniai rodikliai apėmė kūno svorį, kepenų sveikatos žymenis, riebalinio audinio matavimus ir išmatų riebalų kiekį.

Rezultatai parodė, kad žiurkės, gavusios mikrokamuoliukus kartu su riebiu maistu, per 30 dienų prarado apie 17 % kūno svorio, tuo tarpu žiurkės, maitintos riebiu maistu be mikrokamuoliukų, svorio neapleido. Mikrokamuoliukais gydyta grupė taip pat parodė mažesnį riebalinio audinio kaupimąsi ir mažiau kepenų pažeidimų histologijoje bei biocheminėse analizėse, palyginti su negydytomis riebaus maisto grupėmis. Išmatų analizės atskleidė padidėjusį riebalų išskyrimą mikrokamuoliukais gydytose žiurkėse, be akivaizdžių neigiamų sveikatos padarinių dėl padidėjusio žarnyno liumeno riebalų kiekio. Palyginimui, žiurkėms, kurioms buvo duotas orlistatas – fermentų inhibitorius, mažinantis riebalų virškinimą – pasireiškė virškinimo trakto šalutiniai poveikiai, kurių nebuvo pastebėta mikrokamuoliukų grupėje.

Tyrimo dizaino pastabos

Eksperimentuose naudoti maistinės kokybės ingredientai ir daugiausia dėmesio skirtas trumpalaikiams metaboliniams ir saugumo žymenims; reikalingi didesni ir ilgesni tyrimai, kad būtų įvertintas ilgalaikis saugumas, mikroelementų įsisavinimas ir metabolinės pasekmės.

Vertimas į praktiką, gamyba ir ankstyvieji žmonių tyrimai

Mokslininkai bendradarbiauja su biotechnologijų įmone, siekdami mastelio gamybai. „Visi ingredientai yra maistinės kilmės ir FDA patvirtinti, o jų gamyba gali būti lengvai pritaikyta masteliui“, – sako Yunxiang He, Sichuan universiteto docentas ir pristatymo bendraautoris. Praktiniai panaudojimo variantai galėtų apimti saldumynams panašų tiekimą (maži tapiokos ar boba dydžio kamuoliukai), kurie beveik neturi skonio ir gali būti maišomi į gėrimus ar desertus.

Pirmasis žmogaus tyrimas, iniciuotas tyrėjų, vykdomas bendradarbiaujant su West China Hospital, Sichuan universitetu. Tyrime iki šiol įtraukti 26 dalyviai; tyrėjai tikisi preliminarių saugumo ir toleravimo duomenų maždaug per metus. Šie ankstyvieji žmonių duomenys bus svarbūs nustatant veiksmingumą, optimalią dozę, riebaluose tirpių vitaminų įsisavinimo poveikį ir galimus virškinimo trakto padarinius žmonėms.

Ekspertės įžvalga: dr. Maria Alvarez, klinikinės mitybos tyrėja (fiktyvi, iliustracinė pastaba), pažymi: „Žarnynui skirtas, nesisavinamas požiūris galėtų papildyti gyvenimo būdo priemones ir esamas terapijas. Pagrindiniai klausimai bus ilgalaikis saugumas, riebaluose tirpių maistinių medžiagų įsisavinimas ir realaus gyvenimo atitikimas, kai kamuoliukai yra vartojami kartu su maistu.“

Išvados

Augalinės kilmės mikrokamuoliukai, pagaminti iš žaliosios arbatos polifenolių, vitamino E ir jūros dumblių kilmės polimero, yra perspektyvi žarnynui skirta strategija, mažinanti maistinių riebalų įsisavinimą. Preklininiai tyrimai su žiurkėmis parodė reikšmingą svorio mažėjimą, padidėjusį riebalų išskyrimą išmatose ir pagerėjusius kepenų žymenis be virškinimo trakto šalutinių poveikių, pastebėtų su orlistatu. Ankstyvieji žmogaus tyrimai yra vykdomi siekiant įvertinti saugumą, toleravimą ir veiksmingumą. Jei bus patvirtinta, ši valgoma „riebalų kempinės“ koncepcija galėtų tapti masteliu pasižyminčia, su maistu integruojama alternatyva invazinėms procedūroms ir sisteminiams riebalų blokuojantiems vaistams, nors iki klinikinio taikymo reikės išsamios klinikinės ir reguliacinės vertinimo procedūros.

Šaltinis: scitechdaily

„Esu Rūta – kiekvieną dieną seku naujienas iš mokslo ir technologijų pasaulio. Mano straipsniai – tai langas į rytojų.“

Komentarai

Palikite komentarą