Valgomos augalinės mikrogranutės, sulaikančios žarnyno riebalus, rodo pažadą svorio mažinime

Valgomos augalinės mikrogranutės, sulaikančios žarnyno riebalus, rodo pažadą svorio mažinime

2025-08-24
0 Komentarai Lukas Kavaliauskas

7 Minutės

Tyrėjai sukūrė valgomas, augalinės kilmės mikrogranules, kurios žarnyne sulaiko maistinius riebalus ir ankstyvuosiuose laboratoriniuose tyrimuose sukelia reikšmingą svorio netekimą be akivaizdžių šalutinių poveikių. Pagamintos iš žaliosios arbatos polifenolių, vitamino E ir jūros dumblių darinio polimero, granulės žarnyne veikia taip, kad suriša dalinai suskaidytus riebalus ir skatina jų pašalinimą. Sichuan universiteto tyrėjai praneša apie pažangius rezultatus pelėms, šerintoms daug riebalų turinčia dieta, ir pradėjo žmogaus saugumo tyrimą, siekdami įvertinti klinikinį potencialą.

Mokslinis fonas: kodėl svarbu nukreipti žarnyno riebalų įsisavinimą

Svorio augimas ir nutukimas kyla iš genetinių, elgesio ir mitybos veiksnių derinio. Riebalais turtinga dieta padidina maisto kalorinį tankį ir yra ryškiai susijusi su nutukimu ir metabolinėmis ligomis. JAV Žemės ūkio departamentas laiko dietą daug riebalų turinčia, kai 35 procentai ar daugiau paros kalorijų gaunama iš riebalų.

Esamos galimybės sumažinti iš maisto įsisavinamas riebalų kalorijas apima receptinius vaistus ir chirurgiją. Pavyzdžiui, orlistatas yra FDA patvirtintas vaistas, mažinantis riebalų įsisavinimą slopindamas kasos lipazes — fermentus, skaidančius trigliceridus. Orlistatas padeda daugeliui žmonių numesti svorio, tačiau gali sukelti virškinamojo trakto poveikius ir retai - kepenų ar inkstų pažeidimą. Bariatrinės operacijos, tokios kaip skrandžio apylankos operacija, yra efektyvios sunkiam nutukimui gydyti, tačiau yra invazinės ir susijusios su chirurginėmis rizikomis.

Naujoji mikrogranučių strategija siekia riboti žarnyno riebalų įsisavinimą neinvaziniu, mitybiniu būdu, kuris galėtų būti saugesnis ir lengviau mastomas už chirurgiją ar kai kuriuos vaistus.

Konstrukcija, mechanizmas ir formulavimas

Mikrogranutės sudarytos iš trijų maistinės kokybės komponentų: žaliosios arbatos polifenolių, D-alfa-tokoferolio (vitamino E formos) ir alginato — natūralaus polimero, išgaunamo iš jūros dumblių. Polifenoliai ir vitaminas E sudaro hidrofobinį branduolį, kuris gali molekuliškai prisijungti prie riebalų lašelių; alginatas tarnauja kaip apsauginis, pH reaguojantis sluoksnis. Susidūrus su skrandžio rūgštinėmis sąlygomis, alginato pagrindu pagamintas apvalkalas patiria fizinius pokyčius, leidžiančius vidinėms medžiagoms efektyviai sąveikauti su emulguotais riebalais plonojoje žarnoje.

Mechanistiškai granulės skatina de-emulsifikaciją ir molekulinį riebalų lašelių surišimą. De-emulsifikacija reiškia emulguotų riebalų globulių suskaidymą į struktūras, kurias lengviau sulaikyti. Kai riebalai prisijungia prie polifenolių ir vitamino E branduolio, jie lieka užrakinti ir per virškinimo traktą pašalinami išmatose, o ne įsisavinami į organizmą.

Granulės beveik be skonio ir gali būti suformuluotos kaip mažos sferos, panašios į tapiokos perlas ar boba, todėl jas būtų paprasta integruoti į maistą ir gėrimus siekiant vartotojų priėmimo ir dozavimo patogumo.

Išankstiniai (preklinikiniu) eksperimentai ir pagrindiniai rezultatai

Siekiant įvertinti veiksmingumą ir saugumą, komanda atliko 30 dienų tyrimą su pelėmis, padalytomis į tris grupes: gyvūnai, šerti daug riebalų turinčia dieta (60 procentų kalorijų iš riebalų) ir gavę mikrogranules; gyvūnai su ta pačia daug riebalų turinčia dieta be granulių; ir gyvūnai, šerti įprasta dieta (10 procentų riebalų) be granulių. Kiekvienoje grupėje buvo po aštuonerias peles.

Pelės, šertos daug riebalų turinčia dieta ir gavusios mikrogranules, per tyrimą neteko maždaug 17 procentų kūno masės, tuo tarpu kitos dvi grupės nepatyrė svorio mažėjimo. Gydymo grupės gyvūnai taip pat parodė sumažėjusį riebalinio audinio kiekį ir mažiau kepenų pažeidimo požymių, palyginti su neapdorotais daug riebalų turinčios dietos kontroliniais gyvūnais. Svarbu, kad mikrogranučių grupė išmatose išskyrė didesnį riebalų kiekį, kas atitinka sumažėjusį žarnyno įsisavinimą. Tyrėjai nepranešė apie stebimus nepageidaujamus reiškinius, susijusius su padidėjusiu riebalų išsiskyrimu gyvūnams, kuriuos stebėjo.

Tyrimo komanda taip pat palygino mikrogranules su orlistatu atskiroje kohortoje. Pelės, gavusios orlistatą, parodė virškinamojo trakto šalutinius poveikius, kurių nebuvo mikrogranučių gydyto gyvūnuose, tuo tarpu mikrogranulių gavusios pelės išlaikė panašų riebalų išmatose lygį be tų simptomų.

Gamyba, reglamentavimas ir ankstyvas klinikinis vertimas

Tyrėjai pabrėžia, kad komponentai yra maistinės kokybės ir jau patvirtinti žmonėms naudoti įvairiomis aplinkybėmis — tai gali palengvinti mastelio didinimą ir reglamentacijos vertinimą. Sichuan universiteto tyrėjai bendradarbiauja su biotechnologijų įmone, kad sukurtų gamybos metodus, tinkamus didesniam gamybiniam mastui.

Tyrėjo inicijuotas žmogaus tyrimas prasidėjo bendradarbiaujant su West China Hospital, Sichuan universiteto klinika. Komanda įtraukė 26 dalyvius ir tikisi preliminarių saugumo ir toleravimo duomenų per maždaug vienerius metus. Jei ankstyvieji žmogaus rezultatai atitiks gyvūnų duomenis, mikrogranulės galėtų pereiti prie didesnių veiksmingumo tyrimų.

Sauga, apribojimai ir neatsakyti klausimai

Nors pelių duomenys skatina optimizmą, kelis pagrindinius klausimus reikės išspręsti žmogaus tyrimuose. Pagrindiniai rūpesčiai apima chroniško riebalų sulaikymo poveikį riebaluose tirpių vitaminų ir būtinų riebalų rūgščių įsisavinimui, metabolinius pokyčius dėl pakeistų tulžies rūgščių ir mikrobiomos dinamikos bei ilgalaikį saugumą kepenims, inkstams ir žarnynui. Gyvūnų tyrimo trukmė buvo 30 dienų, todėl būtinas ilgesnis stebėjimas, kad įvertintume tvarų svorio mažėjimą ir galimus uždelstus nepageidaujamus reiškinius.

Be to, klinikiniai tyrimai turės nustatyti optimalią dozę, vartojimo laiką prieš ar po valgymo ir tinkamumą įvairiose pacientų populiacijose bei esant gretutinėms ligoms. Vartotojų priėmimas, suformuluotų produktų skonis ir tekstūra bei reglamentavimo klasifikacija (maisto papildas, medicininis maistas ar vaistas) darys įtaką rinkos keliui.

Eksperto įžvalga

Dr. Maria Alvarez, fiktyvi klinikinė tyrėja, specializuojanti nutukimo ir mitybos srityje, komentavo: 'Šis požiūris naudoja gerai suprantamas maistinės kokybės medžiagas, kad pasiektų farmakologinį poveikį be sisteminės vaistų ekspozicijos. Gyvūnų rezultatai yra žadantys, ypač atsižvelgiant į tai, kad, palyginti su orlistatu, nebuvo pastebėta virškinamojo trakto šalutinių poveikių. Tačiau žmogaus fiziologija skiriasi tulžies sekrecija, mikrobiomos sudėtimi ir valgymų pobūdžiu, todėl būtini kontroliuojami klinikiniai tyrimai, kad būtų patvirtintas saugumas ir veiksmingumas.'

Dr. Alvarez pridūrė, kad A, D, E ir K vitaminų trūkumų stebėjimas bus kritinė bet kurio žmogaus tyrimo protokolo dalis ir kad derinys su mitybos konsultacijomis greičiausiai išliks svarbus maksimaliai naudos užtikrinimui.

Ateities perspektyvos ir platesnė reikšmė

Jei žmogaus tyrimai patvirtins saugumą ir veiksmingumą, polifenoliais grįstos mikrogranulės gali tapti nauja burnos ertmės riebalų sulaikymo klase svorio kontrolės srityje. Galimos taikymo sritys svyruoja nuo papildomos terapijos nutukimui iki produktų, skirtų mažinti povalandžių lipidų šuolius žmonėms su hiperlipidemija. Formulavimo lankstumas taip pat atveria galimybes nišiniams naudojimo atvejams, pavyzdžiui, kontroliuojamai mitybai institucijose.

Iš visuomenės sveikatos požiūrio, prieinama neinvazinė priemonė, sumažinanti kalorijų įsisavinimą iš riebalų, galėtų papildyti gyvenimo būdo intervencijas ir sumažinti priklausomybę nuo invazinių procedūrų, kai jos yra tinkamai indikacijos. Tačiau tokios priemonės nėra pakaitalas subalansuotai mitybai ir fiziniam aktyvumui; jas reikėtų vertinti integruotose nutukimo priežiūros strategijose.

Išvada

Sichuan universiteto tyrėjai sukūrė augalinės kilmės mikrogranules, kurios žarnyne suriša maistinius riebalus, sukeldamos reikšmingą svorio mažėjimą ir sumažėjusį kepenų pažeidimą pelėms, šertoms daug riebalų turinčia dieta, be aiškių šalutinių poveikių. Pagamintos iš žaliosios arbatos polifenolių, vitamino E ir alginato, pH reaguojančios granulės veikia de-emulsifikavimo ir riebalų lašelių užrakinimo mechanizmu, skatinančiu jų pašalinimą. Ankstyvi gyvūnų rezultatai yra viltingi ir paskatino pradėti nedidelį žmogaus saugumo tyrimą. Kritiniai kiti žingsniai apima saugumo patvirtinimą žmonėms, riebaluose tirpių maistinių medžiagų įsisavinimo įvertinimą ir optimalios dozės bei formulės nustatymą plačiam naudojimui. Jei tai bus patvirtinta, ši technologija galėtų pasiūlyti mastelį leidžiantį, su mityba suderinamą alternatyvą kai kurioms esamoms medicininėms ir chirurginėms svorio mažinimo galimybėms.

Šaltinis: sciencedaily

„Man rūpi žmonių sveikata. Rašau apie naujausius tyrimus, gyvenimo būdą ir praktinius patarimus, kaip gyventi sveikiau.“

Komentarai

Palikite komentarą