Fermentuota Stevija: Naujovės kovojant su kasos vėžiu | Jaunt.lt – Mokslas, Sveikata, Visata ir Atradimai kasdien
Fermentuota Stevija: Naujovės kovojant su kasos vėžiu

Fermentuota Stevija: Naujovės kovojant su kasos vėžiu

2025-07-25
0 Komentarai Milda Petraitė

3 Minutės

Fermentuota stevija ir vėžio tyrimai

Naujausi Japonijos mokslininkų tyrimai rodo, kad fermentuota stevija – augalas, garsėjantis savo natūraliu, be kalorijų saldumu – gali turėti reikšmingų priešvėžinių savybių, ypač gydant kasos vėžį. Šie pirminiai rezultatai atveria naujas galimybes kuriant augalinius, mažiau toksiškus vėžio gydymo būdus. Nors reikalingi tolesni klinikiniai tyrimai ir platesnis mokslinis patvirtinimas, atradimas išryškina tradicinių fermentacijos metodų ir gydomosios botanikos derinimo potencialą.

Kasos vėžio gydymo iššūkiai

Kasos vėžys išlieka viena pavojingiausių ir sunkiausiai gydomų vėžio rūšių. Ankstyvi simptomai dažnai yra neryškūs, todėl diagnozė dažniausiai nustatoma jau pažengusioje stadijoje, kai vėžys išplitęs. Šiuo metu taikomi gydymo metodai – chirurgija, chemoterapija ir radioterapija – dažnai duoda ribotą efektą: mažiau nei 10 % pacientų išgyvena penkerius metus po diagnozės. Tai lemia nuolatines naujų, veiksmingesnių ir mažiau šalutinių poveikių sukeliančių gydymo priemonių paieškas.

Augalinės kilmės priešvėžiniai vaistai

Iš augalų gauti junginiai jau daugelį dešimtmečių labai svarbūs onkologijoje. Tokie vaistai kaip paklitakselis, išgautas iš vakarinės tujos žievės, ar vinkristinas, gaunamas iš Madagaskaro vinčos, iliustruoja sėkmingą augalinių molekulių įtraukimą į chemoterapijos schemas. Jie įkvepia toliau ieškoti augalų, galinčių pasižymėti stipriomis biologinėmis savybėmis prieš vėžines ląsteles.

Stevijos bioaktyvus potencialas

Iš Pietų Amerikos kilusi stevija yra visame pasaulyje vertinama kaip natūralus saldiklis be cukraus. Mokslininkai nustatė, kad jos lapuose gausu biologiškai aktyvių medžiagų, galinčių turėti antioksidacinių ir priešvėžinių savybių. Tačiau nefermentuotų stevijos ekstraktų poveikis laboratorinėmis sąlygomis yra ribotas – norint pastebėti poveikį vėžinėms ląstelėms, reikia labai didelių ekstraktų koncentracijų.

Fermentacijos vaidmuo stiprinant bioaktyvumą

Fermentacija – mikroorganizmų vykdomas procesas, jau seniai naudojamas maisto gamyboje (pvz., jogurto, kimčio ar raugintos duonos) – iš esmės keičia augalines medžiagas, sukurdama naujus ir efektyvesnius biologiškai aktyvius junginius. Hirošimos universiteto mokslininkai tyrė, ar stevijos fermentavimas su Lactobacillus plantarum SN13T bakterijomis, randamomis fermentuotuose produktuose, gali atskleisti jos priešvėžinį potencialą.

Chlorogeninės rūgšties metilo esteris (CAME): atradimas

Fermentuojant stevijos lapus išsiskyrė chlorogeninės rūgšties metilo esteris (CAME), kuris pasižymėjo ženkliai stipresniu priešvėžiniu poveikiu nei žali stevijos ekstraktai. Tyrimai laboratorijoje parodė, kad fermentuota stevija selektyviai naikina kasos vėžio ląsteles, išsaugodama sveikas inkstų ląsteles. Mechanizmas pagrįstas tuo, kad CAME sustabdo vėžio ląstelių dalijimąsi ir skatina apoptozę – suplanuotą ląstelių žūtį, būtiną sutrikusių ląstelių šalinimui.

Genetinė vėžinių ląstelių veiklos modifikacija

CAME keičia kasos vėžio ląstelių genų raišką: įjungia apoptozę skatinančius genus ir slopina tuos, kurie atsakingi už ląstelių išlikimą ir augimą. Tokiu būdu ne tik stabdomas naviko progresavimas, bet ir skatinama piktybinių ląstelių žūtis – tai itin perspektyvus efektas vystant naujus vėžio gydymo metodus.

Fermentacijos įtaka antioksidacinei veiklai

Fermentuota stevija pasižymi žymiai stipresniu antioksidantu aktyvumu lyginant su nefermentuota. Kadangi laisvųjų radikalų sukelta oksidacinė žala skatina vėžio vystymąsi ir progresavimą, sustiprinta fermentuotos stevijos ekstraktų gebėjimas neutralizuoti šiuos radikalus gali apsaugoti sveikas ląsteles ir didinti jų atsparumą neigiamam poveikiui.

Griežtesnės reikšmės ir ateities perspektyvos

Stevijos tyrimas įrodo augantį mokslo susidomėjimą mikroorganizmais pagrįsta biotransformacija – kai naudojamos naudingos bakterijos natūralias augalų medžiagas paverčia efektyvesniais gydomaisiais junginiais. Panašūs teigiami pokyčiai stebimi ir fermentuotų sojų ar ženšenių atveju, kurie taip pat įgyja stipresnių sveikatą palaikančių savybių nei neapdoroti augalai.

Ypač svarbu, kad fermentuota stevija geba taikliai veikti vėžines ląsteles, nepažeisdama normalių, kas išlieka viena didžiausių šiuolaikinės vėžio terapijos problemų. Vis dėlto būtina pabrėžti, kad šie rezultatai gauti in vitro, todėl reikalingi tolesni išsamūs bandymai su gyvūnais bei klinikiniai tyrimai, kad būtų patvirtintas saugumas, efektyvumas ir galimybė šias žinias pritaikyti praktikoje.

Išvados

Nauji tyrimų duomenys leidžia manyti, kad fermentuota stevija gali tapti perspektyvia natūralia priemone, ieškant veiksmingesnių ir tikslesnių kasos vėžio gydymo būdų. Pasitelkiant mikrobinę fermentaciją, mokslininkai atrado stiprų bioaktyvų junginį, kurie sujungia tradicinę fitoterapiją su šiuolaikinės mikrobiologijos pasiekimais. Nors tyrimai dar ankstyvoje stadijoje, jie atskleidžia, kad kasdienis maistas bei jame esantys natūralūs mikroorganizmai gali būti vertingas inovatyvių vaistų šaltinis ir prisidėti prie natūralių, ekonomiškų vėžio gydymo sprendimų ateityje.

Šaltinis: theconversation

„Esu Milda, mokslo entuziastė, kuri mėgsta nagrinėti sudėtingas temas paprasta kalba. Mano tikslas – padėti suprasti pasaulį iš mokslo pusės.“

Komentarai

Palikite komentarą