Celiakija: Pasaulinis Sveikatos Iššūkis ir Naujausi Tyrimai | Jaunt.lt – Mokslas, Sveikata, Visata ir Atradimai kasdien
Celiakija: Pasaulinis Sveikatos Iššūkis ir Naujausi Tyrimai

Celiakija: Pasaulinis Sveikatos Iššūkis ir Naujausi Tyrimai

2025-07-08
0 Komentarai Milda Petraitė

4 Minutės

Celiakijos Supratimas: Pasaulinis Sveikatos Iššūkis

Celiakija – lėtinė autoimuninė liga, kuria serga beveik 1% pasaulio gyventojų. Šią būklę sukelia glitimo, baltymų komplekso, esančio kviečiuose, miežiuose ir rugiuose, vartojimas. Sergantiesiems celiakija net minimalus glitimo kiekis gali sukelti imuninės sistemos reakcijų grandinę, pasireiškiančią pilvo skausmu, pūtimu, viduriavimu, vidurių užkietėjimu, o kartais – vėmimu ar refliuksu. Ilgalaikė ekspozicija pažeidžia plonosios žarnos gaurelius – smulkias išauga, būtinas maistinių medžiagų įsisavinimui – todėl išsivysto rimtos komplikacijos, tokios kaip mitybos nepakankamumas, anemija, osteoporozė, augimo sutrikimai bei padidėja storosios žarnos vėžio ir širdies ligų rizika.

Nors žinių apie genetinius rizikos veiksnius, susijusius su celiakija, labai padaugėjo, tikslūs ląsteliniai ir molekuliniai procesai, inicijuojantys žalingą imuninį atsaką, ilgą laiką buvo neatskleisti – iki šiol.

Genetiniai ir Molekuliniai Imuninės Aktyvacijos Pagrindai

Genetika vaidina itin svarbų vaidmenį celiakijoje. Apytikriai 90% pacientų turi du genus, koduojančius specifinius imuninės sistemos baltymus – HLA-DQ2.5 arba HLA-DQ8. Šie žmogaus leukocitų antigeno (HLA) baltymai veikia kaip molekuliniai sargai, rodo svetimus baltymų fragmentus, tarp jų ir glitimo, tam tikrų imuninės sistemos ląstelių paviršiuje. Sergant celiakija, šie baltymai ypač stipriai jungiasi su nesuvirškintais glitimo peptidais, taip suaktyvindami imuninės sistemos budrumą. Visgi ši apsauga nėra tobula: imuninė sistema dažnai nesugeba atskirti kenksmingų medžiagų nuo natūralių baltymų, todėl gali išsivystyti autoimuninės ligos.

Tačiau ne visi šiuos genetinius variantus turintys asmenys susirgs celiakija. Imuninės reakcijos pradžiai svarbūs ne tik paveldėti genai, bet ir tai, kaip glitimo fragmentai patenka ir pakinta žarnyne.

Pirmaujantys Tyrimai Atveria Glitimo Reakcijos Šaltinį

Kanados McMaster universiteto daugiadisciplininė komanda atliko proveržį naudojant pažangiausias biotechnologijas ir transgeninius pelės modelius, siekdama išsamiau ištirti, kaip prasideda glitimo reakcijos celiakijos metu. Tyrėjai sufokusavo dėmesį į žarnyno epitelio ląsteles – pačias žarnyno sienelės ląsteles. Anksčiau buvo žinoma, kad jos išskiria fermentus, galinčius modifikuoti glitimo peptidus, taip palengvindamos jų atpažinimą imuninei sistemai. Tačiau tikslus šių ląstelių vaidmuo celiakijos pradžioje nebuvo iki galo aiškus.

Pasitelkus pažangius eksperimentus, buvo tiriami tiek žmonių žarnyno audiniai (tiek besilaikančiųjų, tiek nesilaikančiųjų begliutenės dietos celiakija sergančių), tiek specialiai sukurtų pelių, turinčių žmogaus HLA-DQ2.5 genus, audiniai. Tyrėjai sukūrė miniatiūrinius žarnyno darinius (organoidus) iš pelių žarnyno ląstelių, kad galėtų tiesiogiai stebėti, kaip šios epitelio ląstelės reaguoja į uždegiminius veiksnius ir glitimo ekspoziciją.

Pagrindinės Eksperimento Įžvalgos

Organoidus veikiant tiek suvirškintomis, tiek nesuvirškintomis glitimo formomis bei uždegiminiais signalais (tokiais kaip žarnyno mikrobiotos gaminami junginiai), tyrėjai galėjo tiksliai įvertinti, kaip ląstelės apdoroja ir pateikia glitimo peptidus. „Tai mums leido aiškiai nustatyti priežastinius ryšius ir įrodyti, kaip ir kada įvyksta reakcija,“ aiškino biomedicinos inžinierius dr. Tohid Didar.

Tyrimas atskleidė, kad žarnyno epitelio ląstelės nėra tik pasyvios aukos celiakijoje – jos veikia kaip aktyvios imuninės reakcijos iniciatorės. Šios ląstelės pateikia glitimo fragmentų, apdorotų tiek žarnyno bakterijų, tiek savo fermentais, kompleksus jautrioms imuninėms ląstelėms. Būtent ši sąveika tampa pradine žalingos imuninės atakos grandimi celiakijoje.

Reikšmė Ateities Gydymui ir Su Glitimu Susijusiems Sutrikimams

Šis atradimas žymi svarbų žingsnį celiakijos tyrimuose. Išaiškinus, kad būtent žarnyno epitelio ląstelės inicijuoja žalingą imuninį atsaką, atsiveria galimybės kurti taikinius naujiems gydymo būdams. Supratus, kurie ląstelių keliai ir mikrobiniai faktoriai padidina glitimo reaktyvumą, mokslininkai gali kurti tikslias intervencijas, potencialiai užkertančias kelią kenksmingai sąveikai tarp žarnyno ląstelių ir imuninės sistemos.

Kaip pabrėžė tyrime dalyvavusi gastroenterologė dr. Elena Verdu, „Vienintelis galimas celiakijos gydymas šiuo metu – visiškai atsisakyti glitimo. Tai nėra paprasta, be to, begliutenė dieta ne visuomet pakankama.“ Daugelis pacientų vis tiek jaučia simptomus dėl paslėpto glitimo ar užsitęsusio žarnyno uždegimo, tad ryškėja alternatyvių gydymo būdų poreikis.

Žvilgsnis į Ateitį: Kokybės Gerinimas Sergant Celiakija

Panaudojant naująsias žinias, tyrėjai gali orientuotis į vaistų ar probiotikų kūrimą, kurie taikytųsi į molekulinius ryšius tarp žarnyno ląstelių, glitimo fragmentų ir imuninės sistemos. Tokie gydymo metodai ateityje galėtų leisti sergantiesiems celiakija saugiai vartoti glitimo turinčius produktus, iš esmės pagerindami jų gyvenimo kokybę.

Išvados

Mokslininkai nustatė pagrindinę celiakijos sąsają: lemiamą žarnyno sienelės ląstelių vaidmenį organizmo imuniniame atsake į glitimą. Išskiriant ankstyvąjį aktyvacijos etapą, atveriamos galimybės inovatyvioms terapijoms, galinčioms užkirsti kelią ar net panaikinti glitimo sukeltą žalą. Plečiantis tyrimams, šis proveržis tampa pamatu transformuojant celiakijos, o galbūt ir kitų su žarnyno sveikata susijusių autoimuninių ligų, valdymą.

Šaltinis: gastrojournal

„Esu Milda, mokslo entuziastė, kuri mėgsta nagrinėti sudėtingas temas paprasta kalba. Mano tikslas – padėti suprasti pasaulį iš mokslo pusės.“

Komentarai

Palikite komentarą